Möjligheten att starta nya företag och existerande företags möjlighet till tillväxt är av avgörande betydelse för Sveriges framtid och välfärd. Alliansregeringen har infört en mängd åtgärder riktade direkt till företagen men de olika myndigheter som företagen har kontakt med i olika ärenden måste också börja arbeta effektivt, fokusera på att minska byråkratin och tillgodose människors och företags behov.
Innan alliansen tog över 2006 skapades nya myndigheter utan tydliga uppgifter och mål som om det vore arbetsmarknadsåtgärder. Sedan dess har antalet myndigheter i Sverige minskat, vilket är positivt, men det finns fortfarande mer att göra. Antalet anställda har nämligen inte förändrats nämnvärt sedan 2006 och kostnaderna för de över 200 myndigheter som finns i landet är troligen ganska snarlika idag jämfört med år 2006. Myndigheternas arbete bör därför fortsatt inriktas på effektivisering och mindre byråkrati så att dessa skattepengar istället kan satsas på skola, vård och omsorg. Det kan inte vara meningen att myndigheter ska finnas till för deras egen existens utan för att ge bästa service åt människor och företag. Myndigheterna bör inte ha som mål att deras verksamhet ska växa, snarare tvärtom. Ju färre blanketter och ju mindre administration och avgifter för både företag och människor, desto bättre. Jag föreslår därför att regeringen ser över möjligheten att minska antalet myndigheter och att effektiviseringsåtgärder inom myndigheterna bör vidtas.
En stor del av företagens administration består av diverse kontakter med myndigheter. Dessa bör därför ske så enkelt och smidigt som möjligt. Dessvärre händer det att myndigheter, trots goda intentioner att följa lagar och regler, komplicerar företagens utveckling genom långa handläggningstider, bristande information eller helt enkelt en begränsad förståelse för en företagares vardag. På landsbygden är många företagare idag multiföretagare, det vill säga de sysslar med olika sidoverksamheter. De kan därför dagligen komma att ha kontakt med upp till tjugotalet myndigheter. När företagsvillkoren förändras måste också myndigheternas arbete hänga med i utvecklingen. Av dem som arbetar på myndigheter med olika ärenden är det alltför få som känner till hur det är att vara företagare. Även här finns alltså potential att förbättra – vilket samhället skulle tjäna på. När kunskapen kring ärendena ökar så effektiviseras handläggningen. Om detta sker samtidigt som företagen får bättre feedback ges bättre möjligheter att växa. Regeringen bör uppmuntra till att öka företagskompetensen vid handläggning av ärenden inom svenska myndigheter.
.
Sten Bergheden (M) |
|