Motion till riksdagen
2014/15:2088
av Yilmaz Kerimo och Ingela Nylund Watz (S)

Klimatanpassning av miljonprogrammens lägenhetsbestånd


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten till en klimatanpassning av miljonprogrammens lägenhetsbestånd.

Motivering

Många av de bostäder som byggdes i det s.k. miljonprogrammet är idag i stort behov av genomgående renovering och modernisering för att kunna möta framtidens hyresgäster. Inte minst handlar det om att utföra omfattande energieffektiviseringar för att klara våra högt ställda klimatmål.

Under ett antal år har byggsektorn stimulerats med ett ROT-avdrag. Tyvärr har denna framgångsrika stimulans enbart kommit villa- och bostadsrättsägare till gagn. Det är orättfärdigt mot dem som valt att bo i hyresrätt.

Dessutom är det osmart och oekonomiskt i ett läge då omfattande investeringar är nödvändiga för att miljö- och klimatanpassa landets stora hyresrättsbestånd.

Vi menar att det är dags att sudda ut skillnaderna mellan upplåtelseformerna och ge de fastighetsägare som äger och förvaltar hyresrätter en möjlighet till att anpassa beståndet för framtiden.

.

Yilmaz Kerimo (S)

Ingela Nylund Watz (S)