Goda kommunikationer är en förutsättning för regional utveckling, både för det privata näringslivet och för offentlig verksamhet. På lång sikt måste dessa kommunikationer göras med så liten miljöpåverkan som möjligt. Men då måste de också vara ett vettigt alternativ tidsmässigt och tillgänglighetsmässigt.
För Hallands del är dagens tåg inte ett tidseffektivt resesätt till Stockholm, framförallt inte när det gäller resor över dagen. Goda kommunikationer är av yttersta vikt för att näringslivet ska kunna fungera, men också för den offentliga sektorn. För Halmstads del handlar det dessutom om en omfattande försvarsverksamhet.
I dagsläget går ungefär varannan avgång från Halmstad till Arlanda och varannan till Bromma. Så problemet borde inte vara så svårt att lösa genom att istället låta alla avgångar gå till Arlanda. Tyvärr kommer det inte vara ett alternativ. I en rapport från Stockholms Handelskammare konstaterar man att en stängning av Bromma flygplats, som är Sveriges tredje största flygplats, riskerar att medföra nedläggning av de regionala flygplatserna i Ängelholm, Halmstad, Växjö, Kalmar, Trollhättan och Sundsvall/Timrå. Det är sex flygplatser som idag flyger på Bromma som i framtiden ska slåss om utrymmet på Arlanda som i princip redan är fullbelagt och saknar utbyggnadsmöjligheter.
Vidare kommer flygplatserna i Malmö, Göteborg, Visby, Umeå, Åre-Östersund och Ronneby att behöva dra ner på antalet avgångar till Stockholm. Med andra ord kommer ett antal städer och regioner påverkas mycket negativt av en fråga som är på väg att avgöras i Stockholms stadshus, det är inte acceptabelt. Framtiden för Bromma flygplats är inte en lokal Stockholmsfråga eftersom det kommer att påverka i princip hela Sveriges möjligheter till att resa med flyg. Flygplatser av Brommas dignitet är av riksintresse och skall därför behandlas av riksdagen.
.
Lars Püss (M) |
|