Motion till riksdagen
2014/15:1994
av Hans Wallmark (M)

Riksdagens Raoul Wallenberg-medalj


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att inrätta en särskild medalj som ska delas ut av riksdagen till personer som på ett berömvärt sätt har tagit strid för demokrati, frihet och människovärde.

Motivering

 

Raoul Wallenberg är en av våra mest kända svenskar utomlands. Med rätta! En person som fortfarande imponerar och inspirerar för hjältemodiga insatser men också sitt oklara öde bortförd av Röda armén i andra världskrigets slutskede.

 

Raoul Wallenbergs gärning uppmärksammas på en mängd sätt världen över. Gator och parker ges hans namn. Hans bild finns på frimärken. Olika former av utmärkelser uppkallas efter honom. Ett av de länder som är sämst på att hedra Raoul Wallenberg är Sverige. Glädjande ska konstateras det konstverk i form av en kvarglömd portfölj skapad av Ulla och Gustav Kraitz som numer står utanför Utrikesdepartementet i Stockholm (originalverket finns utanför FN-huset i New York). Det är också bra och värdigt att ett av Riksdagshusets egna rum vikts åt saker som minner om Raoul Wallenberg och hans insatser för att rädda tusentals judar i Budapest undan Förintelsens utrotningsbataljoner.

 

För några månader sedan hedrades Raoul Wallenberg med amerikanska kongressens guldmedalj. På riksdagens hemsida gick att läsa om ceremonin i Capitolium där bland annat dåvarande talmannen och utrikesministern deltog.

 

I grunden är det för bedrövligt att ledande svenska företrädare måste åka utomlands för att delta i värdiga ceremonier till Raoul Wallenbergs minne.

 

Sveriges riksdag borde därför fånga upp idén om att kunna dela ut en guldmedalj för att kunna hedra personer som tagit särskild strid för demokrati, frihet och människovärde. Europaparlamentet har exempelvis sitt Sacharovpris som fyller en liknande funktion.

 

En sådan medalj eller utmärkelse skulle med fördel kunna bära exempelvis Raoul Wallenbergs namn.

.

Hans Wallmark (M)