Motion till riksdagen
2014/15:1968
av Martin Kinnunen (SD)

Åtgärder mot att kriminella inom vården arbetar vidare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt bör låta Domstolsverket undersöka möjligheterna för ett automatiserat rapporteringssystem.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör genomföra en översyn av den lagstiftning som reglerar återkallande av legitimation för vårdpersonal.

Motivering

Det är ett utbrett problem att vårdpersonal som tidigare straffats för grov brottslighet, av olika skäl, tillåts arbeta vidare inom vården. I samband med att patientsäkerhetslagen infördes 2011 tydliggjordes lagstiftningen så att även brott som inte har med vårdyrket att göra ska kunna leda till att legitimationen återkallas.

 

Det har i media vid flertalet tillfällen uppmärksammats att detta inte fungerar tillfredställande. Det finns idag två grundläggande problem. Ett problem är att Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, allt för ofta inte får information från domstolarna om när vårdpersonal har dömts för allvarlig brottslighet som skulle kunna påverka personernas fortsatta yrkeskarriär. En granskning som Sveriges Radio genomförde under 2014 visade att 53 läkare och psykologer som dömts för brott som skulle ha meddelats till tillsynen aldrig rapporterades in. Domarna rör bland annat barnmisshandel, sexuellt ofredande av patient, narkotikabrott och våldtäkt av barn. Ett annat problem är bedömningsnivån som idag innebär att de allra flesta som rapporteras in till svenska myndigheter ändå tillåts arbeta vidare.  Mordbrand, sexbrott och barnpornografibrott är exempel på brottslighet som inte resulterat i indragen läkarlegitimation de senaste åren.

 

Domstolsverket har i flera år haft en låg prioritering vad gäller rapporteringen av dömd vårdpersonal och ingen förändring har skett trots att Socialstyrelsen och Ivo påpekat detta problem för domstolsverket. Rapporteringsproblemet skulle kunna åtgärdas genom att Domstolsverket införde ett automatiserat system. Regering bör skyndsamt uppdra åt Domstolsverket undersöka möjligheterna för ett automatiserat system. För att råda bot på problemet med bedömningsnivån bör en översyn av lagstiftningen genomföras. Det är inte tillfredställande att vårdpersonal som straffats för mycket grov brottslighet ändå tillåts arbeta vidare inom vården. En översyn av lagstiftningen bör genomföras som syftar till att införa ett mer restriktivt regelverk.

.

Martin Kinnunen (SD)