Fler bostäder är centralt för att nå målet om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Fler unga måste kunna flytta till studier så att de har rätt kompetens för framtidens jobb. För att klara jobben och arbetsmarknadens krav behövs en aktiv bostadspolitik, ett tydligt nationellt mål för ökat bostadsbyggande samt åtgärder för att minska byggkostnaderna och öka investeringarna i bostadssektorn. Ungas möjligheter att komma in på bostadsmarknaden behöver underlättas.
Under lång tid har det byggts för få bostäder i Sverige och bostadsbristen är stor i hela landet. Framför allt har byggandet av hyresrätter minskat kraftigt, trots en stor efterfrågan, särskilt i tillväxtorterna. Detta gäller även nyproduktion av studentbostäder.
Över hälften av landets kommuner har brist på hyreslägenheter, och alla högskolekommuner med få undantag har för få studentbostäder. Orsakerna till bostadsbristen varierar. I tillväxtområden ställer kraftig befolkningstillväxt stora krav på ett växande bostadsbestånd. Samtidigt innebär låga räntor och stigande inkomster bland hushållen att efterfrågan på bostäder ökar. Också förändringar inom befolkningsstrukturen innebär att vissa gruppers behov av bostäder ökat, exempelvis unga, studenter, äldre, stora barnfamiljer samt asylsökande och nyanlända invandrare. Även förändringar i den lokala näringslivsstrukturen skapar en annorlunda efterfrågan på bostäder, även om befolkningen i sig inte ökar.
Anledningen till det låga bostadsbyggandet uppges bland annat vara alltför höga produktionskostnader, tidsödande överklaganden av detaljplaner och att tillgången till detaljplanelagd mark i attraktiva lägen är begränsad.
En starkt bidragande orsak till bostadsbristen är att den borgerliga regeringen avskaffade investeringsstödet till bostadsbyggande 2006. Också räntebidraget för ny- och ombyggnad av hyres- och bostadsrättshus för permanent bruk avskaffades genom successiv avtrappning från 2007 till och med 2011. Studier visar att stöden har haft stor effekt och inneburit ett markant ökat byggande av hyresrätter och studentbostäder. Borttagande av stödet har därmed minskat byggandet av hyresrätter.
Hyresrätter är en nödvändig förutsättning för rörligheten på arbetsmarknaden. Bostadsbristen är så allvarlig att den hämmar tillväxten på många orter idag. Staten bör därför se över möjligheterna för ett nytt investeringsstöd för byggandet av hyresrätter. En modern och framtidsinriktad arbetslinje förutsätter en aktiv bostadspolitik.
.
Kristina Nilsson (S) |
Ingemar Nilsson (S) |