Motion till riksdagen
2014/15:1962
av Teres Lindberg (S)

Huvudentreprenörsansvar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att tydliggöra huvudentreprenörers ansvar för arbets- och anställningsvillkoren.

Motivering

Långa kedjor av underentreprenörer gör att arbetsvillkoren blir allt sämre för arbetstagarna. För varje nivå nedåt i entreprenörskedjan blir löner och villkor ofta sämre. Det är inte ovanligt att det i slutet av kedjan finns mycket svartarbete. Det gäller särskilt för utländska arbetstagare som utstationeras i Sverige. För samhället innebär det en förlust i form av att skatt och sociala avgifter inte betalas.

Huvudentreprenör har i dagsläget inget ansvar för att de underentreprenörer som är verksamma, på exempelvis byggarbetsplats, är seriösa. Huvudentreprenören kan utnyttja fördelarna med att söka en lägre kostnad utan att stå för någon risk avseende underentreprenörens agerande. Så länge huvudentreprenören kan utnyttja fördelarna med en lägre kostnad utan att stå för risken kommer problemen att fortsätta.

På europeisk nivå har frågan om huvudentreprenörsansvar diskuterats under lång tid. Vissa länder har infört någon form av entreprenörsansvar, exempelvis Tyskland, Nederländerna, Österrike, Spanien, Italien och Frankrike. Norge införde entreprenöransvar i januari 2010.

Det bästa sättet att undvika problem hos underentreprenörer är att huvudentreprenören får utökat ansvar. Ett ansvar för huvudentreprenörer kan också handla om skatter och avgifter, eftersom svartarbete är vanligt i entreprenadkedjor. Ett ansvar för huvudentreprenören kan därför vara ett effektivt sätt att bekämpa både svartarbete och dåliga anställningsvillkor.

.

Teres Lindberg (S)