Vattenkraften är ryggraden i svensk elproduktion och utgör ungefär hälften av all den el vi konsumerar. Med sin låga miljöpåverkan och stora reglermöjlighet är vattenkraften en vital del i planerandet och utvecklandet av framtidens energikällor.
Trots vattenkraftens starka roll på energimarknaden är dess framtid långt ifrån ohotad. En av hotbilderna ligger i de omprövningar av befintliga vattendomar som ständigt genomförs, vilka enligt en undersökning från Svensk Energi allt som oftast leder till att produktionen i vattenkraftverken minskas. Faktum är att samtliga undersökningar till dags dato har resulterat i oförändrade eller minskade produktionskvoter. Talesättet ”många bäckar små” har aldrig tidigare varit så talande som i debatten kring just vattenkraftens framtid. Vi går en oroväckande utveckling till mötes där en stor mängd elproduktion går förlorad genom den minskade produktionen i våra vattenkraftverk.
För ett land med Sveriges geografiska förutsättningar bör ambitionen vara att öka produktionen av vattenkraft, genom främst effektivisering av redan utbyggda vattendrag och befintliga anläggningar. En sådan effektivisering skulle kunna tillföra upp till 5 TWh, vilket är en betydande del av den svenska elproduktionen. Detta kan ställas i proportion till den småskaliga vattenkraftsproduktionens nästan 2 TWh ren elenergi årligen, vilket räcker till att förse två svenska storstäder med elektricitet.
Tillgång till mer förnybar el från vattenkraft skulle även bidra till stabilitet i elförsörjningen och därmed ha en allmänt positiv inverkan på näringsklimatet. I tider där basindustrin haltar på grund av opålitliga och dyra lösningar kring sin energiförsörjning skulle vattenkraften kunna stå ut som ett konkurrenskraftigt, stabilt och miljövänligt alternativ. Ett ökat utbud på el till konkurrensmässiga priser skulle därmed gynna den svenska exportindustrin stort.
Med anledning av ovanstående anser jag att vattenkraftsproduktionen i Sverige måste utvecklas och regelverket kring densamma måste underlättas. Möjligheten att effektivisera de svenska anläggningarna bör ses över för att bättre matcha framtidens efterfrågan på kostnadseffektiv, miljövänlig el.
.
Krister Hammarbergh (M) |
|