Förebyggande hembesök syftar till att behålla självständigheten och hälsan hos äldre personer som bor kvar i hemmet samt för att minska risken för sjuklighet och vårdberoende hos denna grupp. I Danmark är kommunerna skyldiga att genomföra den här typen av hembesök två gånger per år, och även i Storbritannien finns en nationell policy som syftar till regelbundna hembesök hos äldre personer.
Även i Sverige finns det vissa kommuner som erbjuder hembesök, företrädelsevis för äldre personer över 75 år.
Innehållet i hembesöken kan variera, men i normalfallet innefattar besöken information om:
Andra inslag i hembesöken kan till exempel vara lättare hälsokontroller och kartläggning av olika funktionsförmågor. Överenskommelser om åtgärder eller förändringar kan följas upp vid nästkommande besök eller annan överenskommen tidpunkt.
Det är viktigt att hembesöken utförs av personal med kompetens i sociala och hälsorelaterade frågor. Det kan exempelvis vara distriktssköterskor men även arbetsterapeuter, hemtjänstassistenter och biståndshandläggare. Viktigt är att den personal som ska genomföra besöken erbjuds adekvat utbildning.
Erfarenheterna från såväl Danmark som de kommuner som provat detta i Sverige är mycket goda och det finns en förhållandevis klar evidens på att risken för allvarlig sjuklighet eller framtida vårdberoende i många fall kan minskas.
Regeringen bör därför stödja kommuner som genomför förebyggande hembesök för äldre över 75 år.
.
Krister Hammarbergh (M) |
|