Att stärka företagens konkurrenskraft är avgörande i den globala konkurrensen. En viktig del i detta handlar om att göra det möjligt att attrahera kompetenta medarbetare och att ha god tillgänglighet till kommunikationer, inte minst i form av internationella flygplatser.
Öresundsregionen är Nordens största marknad med närmare 4 miljoner invånare. En väl integrerad arbetsmarknad i Öresundsregionen har därför en stor betydelse för tillväxten i både Sverige och Danmark. En ökad tillgänglighet gör det möjligt för människor att ta del av en större arbetsmarknad och för arbetsgivare att hitta rätt kompetens.
Med byggandet av Öresundsbron har det skapats nya mönster för såväl resande mellan Sverige och Danmark som för godstrafiken mellan Skandinavien och kontinenten. När det gäller arbetspendling fungerar Öresundsbron som en förlängd arbetsförmedling där matchningen på arbetsmarknaden förbättras. Genom Öresundsbron har också tillgängligheten till Nordens största flygplats, Kastrup, förbättrats avsevärt, vilket har varit viktigt för att bibehålla och stärka företagens internationella konkurrenskraft. En fortsatt gränsregional integration och flygplatsens konkurrenskraft är beroende av bra fasta förbindelser över Öresund.
Skåne är idag en av de största transitregionerna för gods i hela Europa. För att skapa ett mer hållbart transportsystem krävs fortsatta investeringar på järnväg och att det är möjligt att flytta över en del av det gods som idag sker på lastbil till tåg samt att få till stånd nya godsstråk genom att använda existerande hamnar på ett annat sätt.
Existerande prognoser visar att Öresundsbron på sikt kommer att vara otillräcklig för att hantera behoven. Detta kommer att aktualiseras när den fasta förbindelsen under Fehmarn Bält öppnas år 2022. Enligt Danska Transportministeriet kommer Fehmarn Bält-förbindelsen att leda till en påtagligt ökad trafik. Redan idag är Öresundsbron mycket utnyttjad, eftersom regional arbetspendling samsas med godstågstrafik och fjärrtåg. Mot bakgrund av den stora mängden transittrafik som passerar genom Öresundsregionen innebär detta att Öresundsbron inte räcker till för att hantera behoven av arbetspendling och hållbara godstransporter.
För att kunna möta de framtida behoven är det viktigt att få till stånd en fast förbindelse mellan Helsingör och Helsingborg, som gäller för såväl väg- som tågtrafik. En fast HH-förbindelse bidrar till att skapa ett mer hållbart transportsystem. Genom att den möjliggör ett ökat användande av hamnen i Helsingborg kan mängden godstransporter på väg genom Skåne minska.
På samma sätt som Öresundsbron har inneburit en ökad integration mellan främst sydvästra Skåne och Köpenhamn kommer en fast förbindelse Helsingborg–Helsingör bidra till regionförstoring i den norra delen av Öresund. Det skapar möjligheter för en bättre fungerande arbetsmarknad i nordvästra Skåne och norra delen av Själland.
Utredningar indikerar att en fast HH-förbindelse, precis som är fallet med Öresundsbron, kan finansieras med brukaravgifter.
.
Mats Persson (FP) |
|