Att ha ett funktionshinder kan innebära att personen i fråga har svårt att konkurrera om jobben på lika villkor med andra arbetssökande och därmed begränsade möjligheter att hävda sig på arbetsmarknaden. Lönebidrag är ett utomordentligt bra stöd för att undanröja hindren och möjliggöra för personer med funktionshinder att lättare få ett arbete.
Nuvarande utformning av lönebidragssystemet utgör dock ett problem för detta. Eftersom taket inte följer löneutvecklingen finns risken att färre arbetsgivare har ekonomisk möjlighet att behålla personer som är anställda med lönebidrag.
Dessutom har andelen anställda med lönesubvention minskat i förhållande till andelen personer med funktionsnedsättning som är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Arbetsmarknaden för personer med funktionshinder blir smalare och smalare och därmed blir möjligheten att matcha kompetensen hos individen med rätt arbete i det närmaste omöjlig.
Det är också viktigt att komma ihåg att de allra flesta personer med funktionsnedsättning inte har nedsatt arbetsförmåga när de är på rätt jobb. Det är därför angeläget att dessa personer, precis som andra, möter en Arbetsförmedling som kan ge tidiga och individuellt utformade insatser som underlättar matchningen. Det kräver bland annat god kompetens hos arbetsförmedlare att kunna ge personer med funktionsnedsättning rätt stöd och bättre kunskaper hos arbetsgivare om handikappanpassning och hjälpmedel.
Det behövs en översyn av lönebidragssystemet för att fler personer med funktionshinder ska kunna komma in på arbetsmarknaden.
.
Jasenko Omanovic (S) |
Kristina Nilsson (S) |