Motion till riksdagen
2014/15:1935
av Ingemar Nilsson och Eva Sonidsson (S)

Utökade resurser till skolan


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av utökade resurser till skolan.

Motivering

Det är nödvändigt att skolan ska tillföras mer resurser av staten för att fler elever ska nå målen i grundskolan och att det tillförs mer resurser till elevhälsa. Det är viktigt att ha en helhetsbild när man söker finna lösningar för varje enskild elev. En stärkt skolhälsovård kan i detta ha en avgörande betydelse för många. Skolan behöver stärkas i grunden. För att vända utvecklingen i den svenska skolan bör bland annat följande åtgärder vidtas.

Mindre klasser i de yngre årskurserna så att lärarna får tid att ge varje elev en stabil grund att stå på i sitt fortsatta lärande. Det hjälper både de som halkat efter – och de som vill springa före och lära sig mer.

Tidiga insatser – fler speciallärare och specialpedagoger.  Elever ska inte behöva vänta på att få stöd. Så snart behov och svårigheter upptäcks ska stöd sättas in. Därför måste fler speciallärare och specialpedagoger utbildas till skolan. Inget barn ska falla mellan stolarna.

Investera i lärarna. Det finns inget viktigare för elevers resultat än att de möter skickliga lärare. Därför behöver vi låta lärarna använda och utveckla sin pedagogik och professionella kompetens fullt ut. Det behövs en nationell samling för läraryrket. Lärarna ska ha högre lön, bättre arbetsvillkor och rätt till kontinuerlig kompetensutveckling. De ska få större karriärmöjligheter och mindre administrativ börda, så att de kan sätta barnen framför blanketterna.

Skapa en jämlik skola – utan vinstjakt. Skolsystem i världen presterar bäst om de är mest jämlika. Staten behöver investera i nationella skolutvecklingsprogram för att ge alla huvudmän och skolor möjlighet att utvecklas. Denna investering är särskilt viktig för skolor med låga resultat och stora utmaningar. Vi vill investera i sommarskola så att elever i årskurs 6–9, som riskerar att inte nå målen, gör det under sommaren – och ge rätt till läxhjälp för alla, inte bara de som har råd. Dessutom vill vi skapa ordning och reda i skolsystemet, och göra så att resurserna till skolan används i just skolan.

 

.

Ingemar Nilsson (S)

Eva Sonidsson (S)