Motion till riksdagen
2014/15:1930
av Krister Örnfjäder m.fl. (S)

Ekonomiska föreningar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ekonomiska föreningar.

Motivering

Föreningslagsutredningen överlämnade den 9 december 2010 sitt slutbetänkande ”En ny lag om ekonomiska föreningar” till Justitiedepartementet. Utredningens förslag har sedan dess varit föremål för remissbehandling. Vi kan även konstatera att Lagrådet enligt protokoll den 5 maj 2013 haft ärendet på sin dagordning.

En ekonomisk förening har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom ekonomisk verksamhet i vilken medlemmarna deltar. Kooperationen är en stor och viktig del i den svenska ekonomin och de flesta kooperativ, stora som små, drivs just i form av ekonomiska föreningar.

Lagen om ekonomiska föreningar tillkom 1987 i sin nuvarande form och har sedan dess ändrats successivt. Ändringarna har gjorts som anpassningar till olika yttre förändringar, men utan någon helhetssyn. Samtidigt har bland annat aktiebolagslagen, nu senast 2005, reviderats och dessutom kompletterats i flera omgångar.

Idag finns kooperativa företag inom alla branscher. Lockelsen och värdet av ett kooperativt företagande ligger i det gemensamma ägandet och det jämlika inflytandet över verksamheten. Det kooperativa företaget bygger på öppenhet, demokrati och aktivt deltagande från medlemmarna som tillsammans äger företaget. Både inflytande och ansvar fördelas lika mellan kooperativets medlemmar, och alla medlemmar har lika rösträtt.

För att upprätthålla konkurrensen mellan olika associationsformer är det av yttersta vikt att lagstiftningen är neutral i förhållande till olika associationsformer. Målet med en reviderad lag om ekonomiska föreningar är att skapa en mer flexibel företagsform som kan hålla sig konkurrenskraftig gentemot andra associationsformer, något som är viktigt för att skapa en verklig mångfald av företag på marknaden. En ny modern lagstiftning för ekonomiska föreningar som står sig i konkurrensen med andra juridiska associationsformer och dessutom lever upp till de krav som kooperationen står inför i framtiden bör skyndsamt antas.

Vi hoppas att det pågående arbetet leder till att den ekonomiska föreningen blir en mer flexibel företagsform som kan vara konkurrenskraftig i förhållande till andra associationsformer och att ett nytt lagförslag i den andan snarast överlämnas till riksdagen.

Utifrån den här bakgrunden vill vi att riksdagen ger regeringen i uppdrag att se över lagstiftningen gällande ekonomiska föreningar.

.

Krister Örnfjäder (S)

 

Thomas Strand (S)

Berit Högman (S)

Christer Engelhardt (S)

Teresa Carvalho (S)

Ingemar Nilsson (S)

Annelie Karlsson (S)

Peter Persson (S)

Lennart Axelsson (S)