Varje år stjäls stora mängder metall i Sverige, inte minst koppar – stölder som i sin tur förorsakar skador för mångmiljonbelopp i form av tågförseningar, el- och teleavbrott, störningar i industriproduktionen, försenade byggen och ett förskingrat kulturarv. Stölderna drabbar små och stora företag, myndigheter, kommuner och kyrkor. Den omfattande handeln med stulen metall går också ut över seriösa skrothandlare.
Skrothandeln är en kontantintensiv bransch vilket gör att det är förhållandevis enkelt för oseriösa i branschen att handla med stulet gods. För att säkerställa en god och ordnad utveckling av branschen är det därför angeläget att även metallhandeln anpassar sig till moderna betalningssystem för att på så sätt undvika hanteringen av kontanter.
För att komma till rätta med problemet bör ett antal olika åtgärder genomföras: dels att införa ett licensieringsförfarande för handel med metallskrot, dels att införa samma skyldighet att föra bok över inköpen som guldhandlarna har idag för övrig metallhandel.
Detta skulle hjälpa de seriösa företagen att utvecklas och växa, men samtidigt se till att oseriösa företag och kriminella inte kan få fäste på skrotmarknaden.
Regeringen bör ta initiativ till att införa ett särskilt tillstånd – s.k. certifiering – för att handla med metallskrot och se över ett förbud mot kontanthantering vid uppköp av metallskrot. Regeringen bör också initiera en skyldighet att föra bok över inköp för all metallhandel.
.
Krister Hammarbergh (M) |
|