Även om många nödvändiga och lyckade reformer genomförs för den svenska skolan så visar flera nationella och internationella undersökningar att vi alltjämt står inför stora utmaningar. Elevernas resultat sjunker på flera områden som mäts. För att vända utvecklingen måste vi fullfölja arbetet för en skola som bygger på arbetsro och kunskap. En skola i toppklass är en förutsättning för att Sverige ska stå sig väl i framtiden.
Mot oss står en vänster som ägnat årtionden till att kasta de fasta värdeskalorna över bord. Krav på kvalitet, kunskaper och förståelse har avvisats och i samma anda ifrågasätter de nu läxor och vill avskaffa betyg. Vår bildningstradition – med begrepp som rötter och kulturarv – har de avvisat som en borgerlig fördom som skulle vädras ut. Det är av största vikt att vi inte låter detta synsätt åter styra över den svenska skolan. Vi behöver återupprätta en utbildningstradition som bygger på tillit och förtroende mellan elever, lärare och föräldrar där lärare får vara lärare och där skolan förmedlar kunskap och stimulerar elevernas intellektuella utveckling.
Duktiga lärare är den enskilt viktigaste faktorn för elevernas resultat. Skickliga lärare ska därför ha en god löneutveckling under yrkeskarriären. Vi vill också fortsätta arbetet med att prioritera bland lärares uppgifter och ansvar för att frigöra tid för mer lärarledd ämnesundervisning.
God läsförståelse är nyckeln till framgång i de flesta av skolans ämnen och grunden för ett livslångt lärande och ett aktivt liv som samhällsmedborgare. Vi vill satsa på mer lärarledd tid och särskilt prioritera svenska och läsning.
Inför en klassikerlista med litterära verk – romaner, noveller, essäer, sagor, dikter – men också filmer och musik, som alla elever ska ha tagit del av under sin skolgång. Det är särskilt viktigt för barn som växer upp i hem utan böcker och utan lästradition.
Fysisk aktivitet har en positiv effekt, inte bara på hälsan, utan också på skolresultaten i övrigt. Vi vill därför att antalet idrottstimmar i ett första steg utökas från dagens 500 till 600 i grundskolan och att det preciseras hur fördelningen ska se ut mellan årskurserna. För att möjliggöra detta vill vi minska på timmarna för elevens val. Vårt mål är att det ska vara idrott med fysisk aktivitet på schemat varje dag.
Klassernas elevantal behöver minska för att få en lugnare inlärningsmiljö, för att lärare ska få mer tid för varje elev och att varje elev känner att de får det stöd de behöver av sin lärare.
.
Göran Hägglund (KD) |
|
Emma Henriksson (KD) |
Jakob Forssmed (KD) |
Mikael Oscarsson (KD) |
Caroline Szyber (KD) |
Annika Eclund (KD) |
|