Svensk hälso‐ och sjukvård står sig fortfarande väl i den internationella konkurrensen, men riskerar att tappa i position – inte minst beroende på hur framgångsrik vård definieras, utvärderas och premieras. Som ett välutvecklat och rikt land vill vi självfallet ha bra vård idag, men vi vill också ha bra vård imorgon och vi vill bidra till den globala kunskapsutvecklingen.
Idag utvärderas svensk hälso‐ och sjukvård huvudsakligen efter mängden producerad vård. Det är ett system som fokuserar på dagens vårdproduktion, däremot sätter det inte nödvändigtvis patienten i fokus och det gynnar inte med automatik utveckling och användning av de mest effektiva behandlingsmetoderna.
Resultatet är att dagens modell inte stödjer utvecklingen av svensk Life Science. Den kunskap och de erfarenheter som patientorganisationerna representerar tillvaratas idag i allt för liten omfattning. En ökning av patienternas och patientorganisationernas inflytande över svensk hälso‐ och sjukvård skulle stärka Sveriges konkurrenskraft som nation, men också bidra till en effektivare och mer jämlik vård.
Sjukvårdens ersättningssystem borde förbättras att även premiera medicinska hälsoresultat och inte enbart bygga på produktionsfaktorer, något som regeringen bör ges tillkänna.
.
Penilla Gunther (KD) |
|