Motion till riksdagen
2014/15:1834
av Thomas Finnborg (M)

Förutsättningarna för industriföretag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn för att förbättra förutsättningarna för industriföretag.

Motivering

Grunden för det svenska välståndet har historiskt sett varit industrin. Utvinning och förädling av råvaror som malm och skog har bidragit till Sveriges resa från fattigdomens mörker till den absoluta världstoppen i välståndsligan.

Men genom strukturomvandlingar som globalisering, frihandel och demografiska preferenser har världen förändrats och så även grunden för vårt ekonomiska välstånd. De senaste decennierna har inneburit en markant fokusförflyttning av välståndsproduktionen.

Genom boomen inom bl a telekom (Ericsson, Telia), musikindustrin (Cheiron och liknande producenter) och it-tjänster (Skype, Spotify, Dice) har Sverige även här hamnat i världstoppen i sina respektive områden. Därför har det varit enkelt att missa och glömma bort den traditionella industrins fortsatt stora betydelse för vårt välstånd.

I västra Sverige har industrins situation uppmärksammats av bl a Västsvenska Handelskammaren. Ur deras undersökning från i våras kan man notera följande konstateranden av olika företagsledare inom den regionala industrin:

Detta låter ju självklart glädjande, men dessa positiva signaler kommer tyvärr med två reservationer:

Utöver dessa i sig oroväckande konstateranden föreligger även matchningsproblem mellan företagens kompetensbehov och utbudet på arbetskraft. Cirka 30 procent av företagsledarna upplever dessa problem som allvarliga eftersom deras konkurrenskraft baseras just på kompetens som kritisk konkurrensfaktor.

Regeringen bör därför genomföra en översyn av möjligheten att förbättra förutsättningarna för industriföretagen genom att öka fokus för industrins affärsvillkor och förbättra kompetensmatchningen mellan företag och arbetsmarknad.

 

.

Thomas Finnborg (M)