För att bygga Sverige starkt behövs en politik som sätter jobben främst. Politiker och det offentliga kan bidra till viss del, men de allra flesta jobb skapas av privata företag. Inte nog med det, undersökningar av bland annat Företagarna visar att så många som fyra av fem jobb skapas i företag med färre än 50 anställda.
Svensk arbetsmarknad omfattas av många regler kring anställningsvillkor och uppsägning. Lagen om anställningsskydd reglerar vilka som får sägas upp och i vilken ordning. Det är bra att arbetsmarknaden omfattas av tydliga regler, men det är också viktigt att reglerna tar hänsyn till verklighetens beskaffenhet och företagens behov. Att alltid först säga upp den som anställdes sist är inte rimligt, särskilt inte för små företag med få anställda. Därför kan företag med färre än tio anställda i dag göra undantag om två personer från turordningsreglerna i LAS. Regeringen signalerade i valrörelsen en avsikt att riva upp detta undantag. Det skulle verka hämmande på småföretagandet och jobbtillväxten i Sverige.
Enligt en nylig undersökning från Svenskt Näringsliv säger 60 procent av tillfrågade företagare med två till tio anställda att en sådan förändring skulle hämma möjligheten att anställa. Att avskaffa den lilla flexibilitet som i dag finns för mindre företag vore mycket olyckligt om vi vill se en framväxt av fler företag och fler jobb. Fyra av fem jobb skapas av små företag – tvåundantaget måste behållas.
.
Jessica Rosencrantz (M) |
|