Motion till riksdagen
2014/15:1673
av Penilla Gunther (KD)

Utbildning om elbilar för bärgare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av utbildning för bärgare i hantering av elbilar vid olycka.

Motivering

Varje år inträffar cirka 70 000 bilolyckor i Sverige. Många människor skadas. En trafikolycka där skadade sitter fastklämda är en krävande situation, både ur teknisk och medicinsk synvinkel. Räddningstjänst, polis, sjukvård och bärgare måste samarbeta för att nå bästa resultat.

Fler och fler elfordon färdas på våra vägar, till exempel laddhybrider eller icke laddningsbara elhybrider. Frågor har uppstått hos bärgnings- och räddningstjänstpersonal kring explosionsrisk, överhettning av batteri, eller om chassit kan bli strömförande vid olycka med elbil till exempel.

Statens provningsanstalt, SP har i rapporten ”E-fordons potentiella riskfaktorer vid trafikskadehändelse” visat på risker men även tagit bort en del felaktiga uppfattningar kring dem.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, utbildar och övar människor, organisationer och myndigheter på nationell och internationell nivå och har tillsammans med SP och en rad andra aktörer medverkat inom projektet ”Räddningskedjan”, för att öka kunskapen om hur räddningstjänsten ska hantera kraschade elfordon.

MSB säger själva att de har begränsade erfarenheter kring olycksinsatser med el- och hybridbilar. Informationen behöver kompletteras i takt med ny kunskap och nya erfarenheter inom detta område. Biltillverkare testar också nya drivmedel, men dessa tester är ofta i mindre skala. MSB kommer att successivt redovisa dessa kunskaper/erfarenheter så att räddningstjänsterna kan göra säkra räddningsinsatser.

På MSB:s hemsida finns information om fem fordonstyper, med instruktioner för hur räddningspersonal ska hantera fordonet vid olycka. Tesla, som är en känd elfordonstillverkare, har egen information på sin hemsida med bland annat bärgningsinstruktioner.

Att varje lokal bärgare ska hitta den kunskapen och utbildningen själva, dessutom för varje bilvariant, känns inte optimalt. Bärgningsföretagen över landet skulle kunna informeras om nya rön kring elbilar och hantering vid bärgning via räddningstjänstförbunden eller erbjudas utbildning direkt från MSB. Rätt hantering av elbilar vid olycka kan spara liv. Ökad kunskap är därför nödvändigt hos alla aktörer involverade i räddningsarbete. Detta bör ges regeringen tillkänna.

.

Penilla Gunther (KD)