Motion till riksdagen
2014/15:1671
av Penilla Gunther (KD)

Varselljus


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över Transportstyrelsens föreskrifter om användningen av varselljus.

Motivering

Varselljus blev obligatoriskt på personbilar och lätta lastbilar från 2011 och även för tunga lastbilar och bussar ett år senare.

Man har stannat vid själva varsellyktorna framåt, så bak- eller sidobelysning ska inte vara inkopplade enligt dessa regler, ECE-reglemente 48, avsnitt 6.19. Därför har fordons- och trafikreglerna ändrats så bilar från årsmodell 2009 som är utrustade med DRL (varselljus) installerade enligt de nya reglerna får föras dagtid vid god sikt utan att bak- eller sidolyktor är tända.

Problemet är att alla bilförare inte slår på halvljuset (och därmed baklyktorna på bilen) vid skymning, i tunnlar och dåliga siktförhållanden. Vissa bilar kan ha ett autoläge som slår på rätt slags ljusstyrka, men det är långt ifrån alla.

Med tanke på den långa vintersäsongen och höstmörker med regn i vårt land, och för trafiksäkerhetens skull i hela EU, borde Sverige gå före i arbetet med att föreskrifterna hos Transportstyrelsen för användning av varselljus ses över. Detta bör regeringen ges tillkänna.

.

Penilla Gunther (KD)