Motion till riksdagen
2014/15:1669
av Penilla Gunther (KD)

Översyn av stödet för att locka utländska besökare till Sverige


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en översyn bör göras av stödet till Visit Sweden för att locka fler utländska besökare till Sverige.

Motivering

Den statliga utredningen ”Tillväxt genom turistnäringen” SOU 2007:32 föreslog att ”staten utarbetar en nationell strategi för stora internationella evenemang inom idrott och kultur samt för stora internationella sammankomster inom mötesindustrin och vidare att ”Visit Sweden får i uppdrag att starta ett dotterbolag med inriktning på stora internationella idrottsevenemang, stora internationella kulturevenemang samt stora internationella sammankomster inom mötesindustrin. Det är dags att göra verklighet av det förslaget, men inte bara det.

 

Den svenska mötesindustrin har genom sitt dokument ”Möten för tillväxt” gett ett antal förslag för flera år sedan, för hur mötesindustrin ska kunna stimuleras genom till exempel offentliga verksamheters insatser. I syfte att gå före med att bjuda in och välkomna fler möten av internationell karaktär över hela landet bör regeringen rekommendera offentliga verksamheter att gå före på det här området. Det kan till exempel ske genom att myndigheter, högskolor och universitet stimuleras i tydliga meriterande och anslagsgrundande direktiv i regleringsbreven, eller på annat lämpligt sätt. Svenska ambassader och konsulat kan också mer aktivt bidra till att marknadsföra Sverige som ett bra land att göra studiebesök och ha möten i.

 

År 2010 låg Stockholm på 17:e plats i världen bland de största kongresstäderna. Med 89 internationella möten var det dock en minskning med 13 möten från 2009. Som land kom Sverige på 16:e plats med 192 kongresser. Wien som stad låg i topp med 154 internationella möten och kongresser, medan USA var det land som låg främst med 623 möten och kongresser. Med på topplistan i världen låg också Göteborg på plats 54, Uppsala på plats 96, Malmö på plats 146 och Lund på plats 159. Det är glädjande att Sverige som ändå liten nation ligger väl framme i kampen om kongressernas placering.

 

De internationella möten och evenemang som anordnas i Sverige i dag omsätter årligen ett antal miljarder kronor. Det kan bli mer. Visit Sweden bedriver aktiviteter på ett flertal utlandsmarknader för att attrahera utländska besökare att komma till vårt vackra land. Detta arbete bör utökas till att också bistå mötesindustrins aktörer i landet, för att locka hit möten och evenemang. Ett arbete som detta kan göras mera strategiskt, som i många andra nationer och större städer.

 

Generellt är Visit Swedens arbete av stor betydelse för intäkter till den svenska statskassan. En översyn bör därför göras av stödet från staten för att locka utländska besökare till Sverige så Visit Sweden får ökade möjligheter att arbeta i enlighet med motionens intentioner.

.

Penilla Gunther (KD)