Motion till riksdagen
2014/15:1666
av Penilla Gunther (KD)

Småskalig vattenkraft


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att länsstyrelsernas olika uppgifter bör harmoniseras och samordnas så att uppgifternas syften inte motverkar varandra vad gäller den småskaliga vattenkraften.

Motivering

Den statliga utredningen ”I vått och torrt” SOU 2014:35, vars slutbetänkande kom i juni, tar bland annat upp omprövning av vattenverksamhetstillstånd för landets ca 2 000 vattenkraftverk som har tillstånd i enlighet med 1918 års vattenlag eller ännu äldre. I förstone låter det förstås helt oförsvarligt att inte dessa vattendomar omprövats tidigare med hänsyn till nya rön i miljöfrågor. Men det är inte så enkelt.

De små vattenkraftverken, där energiförsörjningen räknas till knappt sex procent av den totala vattenkraftselen, är ofta till för de egna företagen som drivs med egen el eller säljer eventuellt överskott till nytta som lokal förstärkning av elnätet.

Länsstyrelsens handläggare runt om i landet har i flera fall gått händelserna i förväg med utredningen genom att säga till dessa landsbygdsföretagare att nya tillstånd ska sökas för anläggningar som varit i drift i kanske flera hundra år. Att söka tillstånd är en kostnadskrävande process, vilket för många företag skulle bli orimliga summor att betala för något som inte med automatik kan betraktas som mera miljömässiga förbättringar än befintliga anläggningar.

Men det handlar inte bara om ekonomiska konsekvenser för små välfungerande landsbygdsföretag om vattenkraften sätts ur spel. Det är oersättliga kulturarv som byggts upp av generationer i bygden som riskerar att gå förlorade om ägarna påtvingas oproportionerliga kostnader för fortsatt drift.

Länsstyrelsens uppgifter är bland annat att främja landsbygdsutveckling, miljö, kultur och samhällsplanering. Att ge stöd med ena handen till landsbygdens näringsidkare, för att med den andra kräva ”miljöförbättrande åtgärder” som i många fall leder till nedläggning av företag och ingen drift alls längre av vattenkraftsanläggningarna, leder knappast till större engagemang för att driva företag utanför städerna.

Kristdemokraterna värnar om de små företagens rätt att fortsätta driva och underhålla småskalig vattenkraft, inom ramen för rimliga krav på miljöförbättrande åtgärder genom samarbete mellan länsstyrelsen och företagen. Därför måste länsstyrelsens uppgifter samordnas och konsekvensanalyser göras så de givna uppgifterna harmoniserar med varandra vad gäller den småskaliga vattenkraften. Detta bör ges regeringen tillkänna.

.

Penilla Gunther (KD)