Motion till riksdagen
2014/15:1649
av Penilla Gunther (KD)

Jämlik fördelning av projektmedel för skolan


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten till en mer jämlik fördelning av projektmedel för utveckling av skolan lokalt.

Motivering

Det finns möjligheter för kommunerna att ansöka om projektmedel via staten för att utveckla skolans verksamhet. Oftast är det dock de stora kommunerna som anser sig kunna göra det, som vanligtvis är de som har en hel del utvecklingsprojekt på gång ändå. Övriga kommuner/huvudmän upplever att de är för små för att kunna orka driva ett tillfälligt projekt. Detta gör att de områden som kanske är i störst behov av utveckling halkar efter ytterligare.

En lösning kan vara att låta Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i större utsträckning än idag hjälpa till att administrera projekten. En annan lösning skulle vara att på samma vis som statsbidragen från Socialdepartementet främst delas ut på regional nivå även fördela en del av statsbidragen från Utbildningsdepartementet.

Genom att fördela avsatta projektmedel för skolan på regional nivå skulle dessutom samverkan mellan kommunerna kunna främjas liksom samarbete med landstinget/ regionen och de lärosäten som finns i området.

Alla strävar efter en jämlik skola, och då bör också alla Sveriges elever få mer jämlika förutsättningar genom en bättre fördelning av de projektmedel som står till buds.

.

Penilla Gunther (KD)