Motion till riksdagen
2014/15:1648
av Penilla Gunther (KD)

Harmoniserade momssatser inom besöksnäringen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för en harmonisering av momssatserna inom både turismen och mötesindustrin.

Motivering

Kristdemokraterna anser att dagens system med olika momssatser är krångligt, byråkratiskt och missgynnar de mest arbetsintensiva delarna av besöksnäringen. En viktig del i att stimulera tillväxt av turism och mötesindustri är att förenkla momsen och göra gränsdragningarna begripliga.

Om verksamheterna även från mervärdesskattesynpunkt kunde delas in i de fyra kategorierna mat, logi, aktiviteter och transport som är grunden för turism, skulle momsen bli mer förståelig och enkel att hantera.

Till exempel borde hotell, vandrarhem, campingplatser, pensionat och gästhamnar ha en momssats eftersom det handlar om logi. Entréavgifter till kulturevenemang, konserter, djurparker, idrottsevenemang, äventyrsbad och nöjesparker borde ha en momssats eftersom det handlar om upplevelser och aktiviteter.

Idag är det en djungel av momssatser inom besöksnäringen. Guidade turer, exempelvis till fots, med cykel eller med kajak, räknas som upplevelser med en moms på 25 procent. Biobesök, konserter och inträde till djurparker klassas som kultur och momssätts med 6 procent. Större sightseeingarrangörer som kör rundturer i buss och båt anses bedriva transporter och momssätts med 6 procent. Momsen på att hyra ut rum i hotell-, pensionats- och vandrarhemsverksamhet är 12 procent. Restaurangmomsen är halverad till 12 procent, vilket har förenklat för alla verksamheter med försäljning av mat eller fika.

Mötesindustrin, med dess konferenser, mässor med mera, har stor tillväxtpotential i Sverige. Störst effekt för en nationell stimulans av mötesindustrin skulle infinna sig om kostnader för mat på konferenser hamnade på samma momsnivå (12 procent) som övrig servering. Den totala kostnaden skulle minska för dem som köper möten, och därmed ge större köpkraft hos småföretag och organisationer. Likaså skulle en samordnad moms underlätta för dem som bokför konferenser och andra evenemang.

Momsen bör så långt som möjligt förenklas för att stimulera till ytterligare tillväxt av både turism och mötesindustri, en bransch som har stora möjligheter att skapa ytterligare jobb för många människor med olika bakgrund.

.

Penilla Gunther (KD)