Under perioden 1 december till och med 31 mars ställer vi i Sverige särskilda krav på vilken typ av däck en bil ska ha när det är vinterväglag. Kraven gäller såväl lätta och tunga fordon som svensk- och utlandsregistrerade fordon.
Under perioden 1 oktober till den 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck, och även annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag. Denna tid anses av många på landsbygden som alldeles för kort, för att hinna byta dubbdäcken på alla fordon. Där handlar det inte bara om personbilar, utan även om traktorer och andra typer av fordon inom lantbruket.
För de firmor som arbetar med detta, blir det i praktiken endast två veckor som alla dessa fordon ska bytas däck på, vilket skapar arbetsmiljöproblem. På mindre orter finns oftast endast en firma som jobbar med byten av däck, och desto fler lantbrukare och företagare som behöver använda dubbdäcken så långt det är möjligt.
Man brukar tala om minskad användning av dubbdäck för att miljön inte ska belastas med mer PM10 (inandningsbara partiklar med storlek på ca 10 µm, 0,01 mm) än nödvändigt. Men en längre tid för användning av dubbdäck och de miljöeffekter det ger, kan jämföras med användningen av värmeljus i Sverige. Vi svenskar använder 300 miljoner värmeljus per år, och de ljus som består av paraffin motsvarar koldioxidutsläpp från 15 000 bilar.
För att klara både arbetsmiljö i berörda företag och yttre miljö i vinterväglag på landsbygden, behövs därför att den tillåtna tiden för dubbdäcksanvändning åter utökas till att gälla till den första maj.
.
Penilla Gunther (KD) |
|