Motion till riksdagen
2014/15:1646
av Penilla Gunther (KD)

Ekonomiska villkor för familjehemsföräldrar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över de ekonomiska villkoren för familjehemsföräldrar.

Motivering

Vid en placering i familje- eller jourhem samt vid insatsen kontaktfamilj och kontaktperson, utgår ekonomisk ersättning. Dess storlek beror på uppdragets omfattning och barnets ålder. Att öppna sitt hem för ett barn, en ungdom eller vuxen handlar inte i första hand om pengar, utan om att man hjälper någon som behöver en trygg och stabil tillvaro. Men man har ändå rätt till en skälig ersättning för det arbete som man gör. Det kan vara bra att påminna sig om att ett familjehems- och jourhemsuppdrag är ett heltidsjobb och att man inte har något försörjningsansvar för det placerade barnet.

Ersättningen är ett arvode för ett uppdrag och inte en lön, vilket gör att det är viss skillnad mot att vara anställd. Arvodet är skattepliktigt och pensions- och sjukpenninggrundande, men berättigar inte till semesterlön eller semesterersättning – och ej heller a-kassa.

Som familjehem/jourhem/kontaktfamilj/kontaktperson är man uppdragstagare åt socialnämnden, vilket kan jämställas med andra former av förtroendeuppdrag som också är arvoderade på liknande villkor.

Många är familjehemsföräldrar under många år, men uppdraget är osäkert. En placering av ett barn kan upphöra av någon anledning, mycket tidigare än beräknat, och därmed en utebliven inkomst under en längre eller kortare period. Det påverkar både det aktuella ekonomiska läget liksom pensionen i förlängningen.

Det är många barn som behöver komma till trygga familjer och fler familjehem behöver komma till snarast över hela landet. Om de ekonomiska villkoren för familjehemsföräldrar ses över, kanske det kan bidra till att fler vågar ta på sig det värdefulla uppdraget.

.

Penilla Gunther (KD)