Motion till riksdagen
2014/15:1632
av Ulf Berg och Gunilla Nordgren (M)

Översyn av problemen inom bärplockningsbranschen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av problemen inom bärplockningsbranschen.

Motivering

Dessvärre finns det idag seriösa aktörer inom bärplockningsbranschen som på olika sätt utsätter bärplockare för oskäliga förhållanden. Detta får efterverkningar i flera led och situationen är allvarlig. Bärplockare utnyttjas, markägare drabbas och livsmedelskedjan utsätts för risker.

En översyn kring vilka förbättringar som behöver genomföras för att komma tillrätta med dagens situation behövs. Det behöver bland annat finnas möjlighet att genomföra nödvändiga livsmedelskontroller. Åtgärder för att komma tillrätta med fel och fusk inom branschen kring skatter och avgifter bör också vidtas.

Det förekommer relativt ofta att bärplockare som tillfälligt kommer till Sverige för att plocka bär ser sig tvingade att slå läger utan att ha markägarens tillstånd till detta. Om markägaren vill avhysa bärplockarna i fråga blir processen ofta både krånglig och dyr samtidigt som det innebär en tragik för dem som berörs.

Avgiften till Kronofogdemyndigheten är 600 kronor per person. Det är inte ovanligt att 100 personer skall avhysas vilket alltså medför stora kostnader för markägaren. Mindre markägare med små ekonomiska marginaler kan ha problem att betala de summor som avhysningen kan kosta. Staten bör inte ta ut sådana avgifter så att endast de stora skogsbolagen och markägare med god ekonomi kan nyttja möjligheten att på ett lagligt sätt genomföra avhysningen.

I det korta perspektivet bör det ses över om det går att införa ett tak på avhysningsavgiften. Men det behöver också genomföras en heltäckande översyn som ser över hela dagens allvarliga problematik där ingen är vinnare.

.

Ulf Berg (M)

Gunilla Nordgren (M)