Motion till riksdagen
2014/15:1629
av Gunilla Nordgren (M)

Registrering av testamenten


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en översyn bör göras av lagstiftningen för att öka säkerheten i samband med upprättande av testamenten och deras innehåll och om att införa registrering av testamenten liknande äktenskapsförord.

Motivering

En människas möjlighet att bestämma över sin egendom och genom testamente uttrycka sin sista vilja är en viktig rättighet i vårt samhälle. Den nuvarande regleringen av testamente (9 och 10 kap ärvdabalken) fokuserar på formen för upprättande och återkallande av testamente. Ingenting i lagtexten handlar om att säkra dokumentet eller dess innehåll och därmed den enskildes sista vilja.

Det händer att testamenten kommer bort både genom olycksfall och av uppsåt. Mörkertalet är dessutom säkerligen stort för det är bara de gånger ett testamente återfinns och arvskiften gjorts på felaktig grund som problemet får publicitet.

Det finns rättsliga system för att hantera liknande dokument som är upprättade av enskilda. Äktenskapsförord skall exempelvis registreras hos Skatteverket (7 kap 3 § äktenskapsbalken).

En översyn bör därför göras av lagstiftningen (ärvdabalken) för att öka säkerheten kring testamenten och deras innehåll så att den enskildes sista vilja verkligen blir den som individen tänkt sig.

En registrering av testamente skulle vara ett sätt att uppnå detta. Innehållet i registrerade testamenten borde dessutom vara konfidentiellt i motsats till dagens system vad gäller äktenskapsförord. 

Testamenten fyller en viktig funktion och lagen behöver göras mer adekvat på denna punkt.

Idag finns möjlighet i ärvdabalken att under vissa omständigheter upprätta ”nödtestamente”. Jag anser att i översynen av lagstiftningen bör denna möjlighet finnas kvar.

.

Gunilla Nordgren (M)