Motion till riksdagen
2014/15:1623
av Magnus Oscarsson (KD)

Fler synliga poliser i Region Öst


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en testverksamhet för polisen i nya Region Öst.

Motivering

Sverige ska vara ett tryggt land att leva i, oavsett om man bor på landsbygden, i en stad eller i en förort. En av statens viktigaste uppgifter är att genom ett väl fungerande rättsväsende ge medborgarna trygghet.

Att förebygga brott och att ungdomar hamnar i brottsliga aktiviteter och att tidigt reagera mot, och bryta, kriminellt beteende är av största vikt. För att lyckas med detta behövs en politik med ett helhetsperspektiv på barn och ungdomar. Det behövs en stödjande familjepolitik, en bra skola, satsningar på ungas uppväxtmiljö och en offensiv kriminalpolitik.

Kristdemokraterna vill ha fler synliga poliser i brottsutsatta områden. Internationell forskning visar att ökad direkt patrullering i områden med hög brottslighet fungerar brottsförebyggande. Fler synliga poliser är mycket viktigt för att ungdomsgäng inte ska få känslan av att ha kontroll över vissa bostadsområden och för att öka tryggheten för övriga boenden i området.

I den nya polisorganisationen ska så kallade medborgarlöften leda till starkare och tydligare samverkan mellan polis, myndigheter och civilsamhälle. Det är viktigt att detta följs och utvecklas, så att verksamheten når upp till de förväntningar som finns. Jag föreslår därför en testverksamhet i Region Öst, dvs i Södermanland, Östergötlands och Jönköpings län. Efter en tid kan verksamheten utvärderas och ligga som underlag för vidare spridning av lärdomar inom den nya polisorganisationen. Projektet kan genomföras inom befintlig budgetram. Detta bör ges regeringen tillkänna.

.

Magnus Oscarsson (KD)