Motion till riksdagen
2014/15:1620
av Mikael Oscarsson (KD)

Bevarandet av Auschwitz-Birkenau


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör se över möjligheterna att bidra till restaureringen av förintelselägret i Auschwitz-Birkenau och att underlätta för elever och lärare att göra studieresor dit.

Motivering

Förintelselägret Auschwitz-Birkenaus baracker byggdes av lägrets fångar, som också till stor del fick sin sista viloplats – om man kan kalla den det – där. I dag ser vi de sista männen och kvinnorna, flickorna och pojkarna som överlevde förintelselägren gå till den sista vilan, med en överhängande risk att deras historia dör med dem. Här står då det minnesmärke, som de själva en gång byggt, som en garant för att Förintelsens offer inte ska glömmas bort.

Men det är inte bara den mänskliga hyddan som är lagd under förgängelsen – det är också dessa byggnader. Om ingenting görs för att bevara tegelbarackerna och träbarackerna, vakttornen och efterlämningarna av offren kommer de till slut att gå förlorade. Därför har den polska regeringen tagit ett stort ansvar när den påbörjat arbetet med att konservera och bevara detta minnesmärke för kommande generationer.

Vi får inte glömma de 13 miljoner människor som miste livet i nationalsocialisternas koncentrationsläger. Av dessa var 5,3–6,3 miljoner judar, 2,5 miljoner kristna polacker, 3,3 miljoner sovjetiska krigsfångar och 200 000–500 000 romer. Dessutom dog stora grupper av t.ex. handikappade, motståndsmän, homosexuella och Jehovas vittnen. Den viktigaste och värsta platsen i Förintelsens historia är just Auschwitz-Birkenau där 1,5 miljoner människor miste livet.

Totalt kommer det att krävas en investering på 120 miljoner euro för att Auschwitz ska bevaras för eftervärlden. Ett av de länder som bidragit är Sverige, men vi bör nu se över möjligheterna att långsiktigt bidra till restaureringen av Auschwitz-Birkenau.

Årligen reser många svenskar, inte minst lärare och skolungdomar, ned till kontinenten för att besöka de historiska förintelse- och koncentrationslägren från Tredje riket för att påminnas om att det för inte alls länge sedan begicks ofattbara övergrepp emot individer och särskilda folkgrupper i vår del av världen. För att ge fler ungdomar och lärare möjligheter att besöka platser som Auschwitz-Birkenau, bör regeringen också undersöka möjligheten att avsätta medel i en fond varifrån skolor kan söka medel för studieresor.

.

Mikael Oscarsson (KD)