Motion till riksdagen
2014/15:1596
av Åsa Coenraads och Jessica Polfjärd (M)

Västerås flygplats


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att säkra och trygga tillgången till Västerås flygplats och andra regionala flygplatser.

Motivering

Under 2013 reste drygt 160 000 passagerare till och från Västerås flygplats. Flygverksamhet har funnits i Västerås sedan 1920-talet. Från 1970-talet och framåt har en omfattande civil flygverksamhet funnits i Västerås, såväl inom allmänflyg som charter och linjetrafik.

Under sommaren bevittnade vi en katastrof när den största skogsbranden i modern tid härjade. Hjälp kom från både Italien och Frankrike. Vattenbombplanen startade och landade på Västerås flygplats där planen även servades vid behov. Flygplatsen kom att spela en central roll i räddningsarbetet.

Branden i Västmanland aktualiserade kraftigt vikten av regionala flygplatser. Vi behöver säkra och trygga tillgången till regionala flygplatser ur ett säkerhetsperspektiv. För var hade planen landat om Västerås flygplats hade varit nedlagd?

Västerås är en stor stad som behöver en flygplats. För att Mälardalsregionen ska kunna utvecklas och säkra tillväxten behöver Västerås flygplats för både infrastruktur och arbetstillfällen nu och i framtiden.

Med anledning av ovanstående bör en översyn göras för att säkra och behålla Västerås flygplats.

.

Åsa Coenraads (M)

Jessica Polfjärd (M)