Motion till riksdagen
2014/15:1595
av Helena Bouveng (M)

Golf som friskvård


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om golf som en skattefri friskvårdsförmån.

Motivering

En arbetsgivare kan erbjuda sina anställda friskvårdsbidrag. Bidraget är skattefritt för den anställde och avdragsgillt för arbetsgivaren. Friskvårdsavdrag får göras för alla möjliga typer av aktiviteter, t.ex. fotboll, tennis, innebandy, karate, gym, massage och aromaterapi. Men fyra sporter anses vara för exklusiva och svårtillgängliga för att räknas som friskvård: golf, ridsport, segling och utförsåkning. Skatteverket klassar inte någon av dessa sporter som en skattefri förmån.

 

Golf är en idrott som utövas av nästan 600 000 personer och klassas i dag som en folksport, billig och lättillgänglig. Att golf ger de motionseffekter och den stressreducering som motionsbidraget eftersträvar råder ingen tvekan om. I dag vet vi att en lågintensiv motion som golf är en av de absolut bästa motionsformerna: skaderisken är låg, alla kan utöva den och den har mycket hög positiv effekt på hälsan.

Ändras tolkningen av lagen skulle det bli ett erkännande att golf är friskvård med klara nyttoeffekter. I dag anses golf vara en för exklusiv idrott för att den ska vara berättigad till motionsavdraget. Man hittar idag ny golfutrustning för under 1 000 kr och man kan vara medlem för under 5 kr per dag och då ha möjlighet att spela hur mycket man vill nästan året runt. Det är en betydligt lägre kostnad än vad många gym-, bowling- och tennisutövare lägger ner på sina idrotter. Nuvarande skatteregler härstammar från 1988. Sedan dess har det tillkommit 150 % fler golfanläggningar.

 

Golf är friskvård. Det är dessutom en idrott som kan utövas hela livet. Golfbanan är en självfinansierad idrottsplats i naturen, där över 45 miljoner timmar friskvård bedrivs varje år. Det är dags att golfen äntligen bedöms som andra idrotter. Därför bör regeringen se över vilka möjligheter som finns för att golf tillåts utgöra en friskvårdsförmån som är skattefri.

.

Helena Bouveng (M)