Motion till riksdagen
2014/15:1591
av Andreas Carlson (KD)

Utökande av ROT och RUT


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att utöka ROT-avdraget.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att utöka RUT-avdraget till att även omfatta köp av it-tjänster.

Motivering

RUT och ROT har varit och är några av Alliansens bästa reformer. RUT- och ROT-avdragen har inneburit att de höga skattekilarna mellan beskattat och obeskattat hemarbete har filats ner. Därigenom utförs idag en mängd arbete som annars inte hade utförts. Resultatet är att välfärden höjts. Totalt nyttjade 540 000 personer RUT-avdraget 2013. Den största gruppen av dem är äldre kvinnor. Hemservicebranschen växer stadigt sedan RUT infördes och har tagit människor från arbetslöshet till jobb. När RUT infördes 2007 var det bara några hundra anställda i denna bransch, och i dag är det cirka 17 000 personer. Nära 80 procent av de anställda är kvinnor och nästan hälften är utlandsfödda. Hushållsarbete som städning, klädvård, enklare trädgårdsarbete samt barnpassning och annan tillsyn berättigar till RUT-avdrag. RUT är en reform som skapat jobb för personer som stått långt ifrån arbetsmarknaden och gjort det möjligt för barnfamiljer och äldre att få råd med avlastning i hemmet. Därför är det negativt att halvera RUT, som regeringen föreslår. Jag vill i stället bygga ut reformerna.

ROT-avdraget har främjat företagande och den utökade efterfrågan på hushållsarbete har inneburit att fler får möjlighet att jobba. Totalt 40 procent av köparna uppger att planerade jobb har tidigarelagts och att investeringar gjorts som aldrig skulle ha utförts om inte avdraget hade funnits. Reparation och underhåll, ombyggnad och tillbyggnad berättigar till ROT-avdrag. ROT har varit framgångsrikt och har mycket stor acceptans hos allmänheten. Enligt en undersökning som Skatteverket publicerade 2011 tycker 86 procent av svenskarna att ROT-avdraget är bra.

Det är lämpligt att ta ytterligare ett steg. Jag föreslår att det utreds vilka ytterligare tjänster som skulle kunna klassas som hushållsarbete, men som i dag inte gör det. I dag berättigar exempelvis inte ombyggnation eller anläggningsarbete i trädgården ROT-avdrag, men om någon anlitas för att klippa häcken eller gräset kan avdrag för hushållsnära tjänster (RUT) betalas ut. Ombyggnad eller reparation av altan ger rätt till skattereduktion, varför även övrigt arbete utomhus på tomten borde ge rätt till skattereduktion. I dag ger arbete med anläggning och reparation av trädgård, uppfart, gångar och murar inte rätt till skattereduktion.

Det finns exempelvis även skillnader i nybyggnad av garage. Om garaget är fristående är arbetskostnaderna inte avdragsgilla. Men om garaget är hopbyggt med befintligt hus, räknas det som tillbyggnad och ger därmed rätt till skattereduktion. Att utöka möjligheterna att göra arbetskostnader för husarbete utomhus, inom ramen för ROT och RUT, kan antas ha samma effekt som redan befintliga möjligheter till skattereduktion för husarbete. Det vill säga större efterfrågan vilket leder till fler jobb totalt samt fler jobb som går från att vara svarta till att vara vita.

Jag föreslår att även RUT-avdraget utvecklas att omfatta it-tjänster, så kallat RIT-avdrag. Det bör införas för att bland annat underlätta den personliga användningen av it. Enklast sker detta genom att begränsningen för skattereduktionen gäller alla tjänster som hör till hushållet. Det finns ett stort intresse hos privatpersoner att köpa it-tjänster i hemmet. Ett skatteavdrag för RIT-tjänster skulle öppna upp en ny marknad och skapa nya arbetstillfällen, inte minst bland yngre personer. Framför allt skulle detta innebära en chans för enmans- och fåmansföretag.

Skatteutskottet anför i betänkande 2013/14:SkU16 att den nuvarande avgränsningen är väl avvägd och att avgränsningen är tydlig, gällande reparationer av tillbyggnader etc. inom tomtgränsen. Jag anser att det finns skäl att återigen se över möjligheten att utöka ROT och RUT till att omfatta fler tjänster. Detta bör ges regeringen tillkänna.

.

Andreas Carlson (KD)