Motion till riksdagen
2014/15:1589
av Andreas Carlson (KD)

Avskaffande av reklamskatten


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om reklamskatten.

Motivering

Reklamskatten är en skatt som drabbar både tidningar och många ideella idrottsföreningar. För många föreningar är reklamskatten en betydande utgift. Exempelvis betalar innebandyklubben Mullsjö AIS, med ett elitlag i Svenska Superligan, knappt 100 000 kronor per år i reklamskatt. Det är en stor summa för en idrottsförening som drivs nästan uteslutande av ideella krafter. Dessutom tillkommer arbetstimmar för att hantera administrationen kring reklamskatten. När det gäller ideella föreningar lämnade Idrottsskatteutredningen (SOU 2006:23) förslag om att reklamskatten skulle tas bort för ideella föreningar. I ett första steg att avskaffa reklamskatten är det ett rimligt första steg att avskaffa reklamskatten för ideella föreningar.

Redan 2002 uppmanade riksdagen den dåvarande regeringen att ta bort reklamskatten. Skatten regleras i lag (1972:266). Den 1 januari 1999 togs reklamskatten på direktreklam bort. Utredningen Avskaffa reklamskatten (SOU 1997:53) föreslog att hela reklamskatten skulle avskaffas och en stor majoritet av remissinstanserna höll med. Regeringen valde då att enbart ta bort reklamskatten för direktreklam. Det är ytterst orimligt att det är reklamskatt på en kvalitetsprodukt, som en tidning är, när det inte är det på direktreklamutskick.

Mediebranschen förändras snabbt och många tidningar möter i dag stora utmaningar när det gäller övergången till digitala medier. De prövningar tidningsbranschen möter förstärks av att reklamskatten fortfarande inte tagits bort för exempelvis tidningar och tidskrifter. Reklamskatten missgynnar många tidskrifter kraftigt i förhållande till andra medier.

Exempelvis betalade Jönköpings-Posten och Smålands-Tidningen drygt 2 miljoner kronor i reklamskatt förra året. Utöver det tillkommer administration av inbetalningen som drabbar alla tidningar. I exemplet Jönköpings-Posten och Smålands-Tidningen beräknas ungefär en månads arbetskraft per år gå till administration av reklamskatten.

Vid förra riksmötet hanterade skatteutskottet i betänkande 2013/14:SkU19 en liknande motion med förslaget att avskaffa reklamskatten. Riksdagen beslutade efter utskottsbehandling att avslå motionen med motiveringen att riksdagen redan 2002 tillkännagav för regeringen att reklamskatten borde avskaffas. Med det som anledning menade utskottet att det inte behövdes något ytterligare uttalande från riksdagen.

Men det har nu gått 12 år sedan tillkännagivandet. Reklamskatten har länge ifrågasatts, statliga utredningar har föreslagit att den ska avskaffas och olika regeringar har lovat att den ska tas bort men inte fullföljt sitt löfte. Med anledning av det motionerar jag på nytt om att avskaffa reklamskatten.

.

Andreas Carlson (KD)