Motion till riksdagen
2014/15:1586
av Andreas Carlson (KD)

Riksväg 26/47


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att säkerställa att tidigareläggningen av ombyggnationen av riksväg 26/47 på sträckan Mullsjö–Jönköping prioriteras och inte fördröjs.

Motivering

Den olycksdrabbade vägsträckan Mullsjö–Jönköping (mellan trafikplatserna Månseryd och Slättäng) har under lång tid varit i behov av upprustning för att öka trafiksäkerheten. Därför var det glädjande att den dåvarande alliansregeringen den 21 september 2012 meddelade att ombyggnation på vägsträckan tidigarelades. När regeringen beslutade om den nationella planen den 3 april 2014 prioriterades ombyggnationen av riksväg 26/47. Det är angeläget att planen följs och att riksväg 26/47 fortsatt prioriteras.

På delen MånserydRisbro ska vägen byggas om i befintlig sträckning. Mellan Risbro och Mullsjö byggs vägen med en ny sträckning. Den gamla vägen blir kvar som lokalväg. Åtgärdens syfte är att förbättra transportkvaliteten, trafiksäkerheten och framkomligheten för alla trafikanter, samt att gynna den regionala utvecklingen.

I Trafikverkets förslag till Nationell plan för transportsystemet 2014–2025 bedöms ombyggnationen kosta 411 miljoner kronor med byggstart i den tidigaste planperioden 2014–2016. I planen fastslås att riksväg 26/47 ”är en viktig förbindelseväg som sträcker sig mellan Halmstad via Jönköping till Kristinehamn. Sträckan är en del av en viktig pendlingsväg mellan Mullsjö/sydöstra Skaraborg och Jönköping. Vägen saknar mötesseparering, är smal och har dålig profilstandard. Dessutom finns ett stort antal plankorsningar och anslutningar. Sammantaget gör det att olycksrisken är stor och framkomligheten dålig i högtrafik. På stora delar är hastigheten begränsad till 80 kilometer/timme.”

Det är angeläget att den tidigare regeringens ambitionsnivåhöjning på infrastrukturområdet bibehålls. Satsningar på infrastruktur är även en viktig del av arbetslinjen, eftersom regeringen prioriterar goda förutsättningar för företagen att transportera sina varor, samt skapa bättre möjligheter för människor att arbetspendla.

Projektering av den tidigarelagda ombyggnationen av riksväg 26/47 mellan Mullsjö och Jönköping är nu igång. Det är viktigt att det fortsatta arbetet sker så fort som möjligt utan förseningar fram till att ombyggnationen står klar. För att minimera tiden är berörda myndigheters arbete viktigt och att regelverket är utformat på ett så effektivt sätt som möjligt. Regeringen presenterade i proposition 2011/12:118 Planeringssystem för transportinfrastruktur ett flertal lagändringar som trädde i kraft den 1 januari 2013. Syftet med lagändringarna är bland annat att göra handläggningen snabbare och med ökad rationalitet.

Det är förstås viktigt att Trafikverket arbetar förebyggande för att undanröja överklaganden. Enligt uppgifter från Trafikverket har antalet överklaganden minskat de senaste åren. Men de överklagandeprocesser som sker riskerar att ta lång tid. Framför allt är det väntan och prioritering innan ärendet handläggs som kan ta lång tid. Det innebär att processen hos Trafikverket stannar av och leder till osäkerhet. Med ambitionen att tidigarelägga infrastruktursatsningar, såsom riksväg 26/47, bör regeringen också tillse att handläggningsprocesser vid eventuella överklaganden inte drar ut på tiden.

.

Andreas Carlson (KD)