Motion till riksdagen
2014/15:1579
av Mathias Sundin och Birgitta Ohlsson (FP)

Trängselavgifter och integritet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att av integritetsskäl införa ett kontantbetalningsalternativ vid betalning av trängselskatt eller trängselavgifter.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa ett förtydligande i 9 och 10 kap. offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) om att det inte är tillåtet att lämna ut uppgifter om beslut i trängselskatteärenden till annan myndighet.

Motivering

Betalningen av trängselskatten sker via kontroll av registreringsnummer på bilen som passerar en kontrollstation. Detta blir då ett skattebeslut och därmed offentligt. Det går med andra ord att kartlägga en persons resor genom att kolla dessa skattebeslut.

Exempelvis kan en person som misshandlat och förföljer en tidigare partner kontrollera och kartlägga resemönster hos personen denna förföljer.

 

Det finns överhuvudtaget inga skäl att det ska gå att kartlägga privatpersoners resemönster, och deras integritet bör i detta fall skyddas genom att en möjlighet att betala kontant – vilket finns i många andra länder – införs samt att lagstiftningen ändras så att dessa uppgifter ej kan begäras ut.

 

.

Mathias Sundin (FP)

Birgitta Ohlsson (FP)