Motion till riksdagen
2014/15:1575
av Magnus Oscarsson (KD)

Dragning av en framtida Götalandsbana


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om dragningen av en framtida Götalandsbana.

Motivering

Att vi nu på allvar börjat planera för snabbtåg i Sverige är naturligtvis mycket glädjande. Långsiktigt är det en förutsättning för vårt land och ju snabbare vi kommer till skott desto bättre är det. Första stegen mot en stambana för snabbtåg är den så kallade Ostlänken mellan Stockholm och Linköping samt dubbelspår sträckan Göteborg–Borås. Dessa mycket betydelsefulla satsningar beräknas kosta 35 miljarder.

 

De aviserade satsningarna ska ses som inledande steg mot en sammanhängande Götalandsbana, det vill säga en snabbtågsbana Stockholm–Göteborg via Jönköping. Med hela stambanan på plats knyts flera arbetsmarknadsregioner närmare varandra. Detta stärker företagens möjlighet att hitta kompetent personal när pendlingsmöjligheterna ökar avsevärt. Restiden mellan Jönköping och Stockholm skulle minska till en och en halv timme, det vill säga mer än en halvering jämfört med idag. Restiden mellan Stockholm och Göteborg skulle bli 2 timmar och 15 minuter.

 

Det är samtidigt viktigt hur denna bana dras och att en hänsyn tas till landsbygds- och miljöfrågor. När det nu börjat skissas på en ny järnvägskorridor söder om Linköping är det viktigt att man tar hänsyn till de små orterna som etablerats och växt fram kring Europaväg 4. Om Götalandsbanan skulle dras längs med motorvägen hålls exploateringen av miljö för det första nere och för det andra ger det mycket bättre villkor för orter som Ödeshög och Gränna. Det handlar inte om att planera för småorter som hållplatser för snabbtågen, utan att maximera nyttan av ny räls. Det är sammanfattningsvis angeläget att Götalandsbanan planeras med också landsbygdens behov för ögonen. Detta bör ges regeringen tillkänna.

.

Magnus Oscarsson (KD)