I valrörelsens efterdyningar dröjer sig fortfarande negativt färgade omdömen om hederligt arbete som vänsterpartistens ”tjänstefolk” kvar. I regeringens budget för nästa år ska det inte vara möjligt att göra RUT-avdrag för att städa poolen – det utan att något nämns om begränsningar i motsvarigheten inom ROT – nämligen att bygga pool. Att moralisera över RUT-tjänster men inte över motsvarigheten inom ROT är intressant, för det blottar att vänsterns och Socialdemokraternas syn på arbetsuppgifter som traditionellt utförs av män eller kvinnor skiljer sig åt.
Det är synd att möjligheten att öppna upp för många nära arbeten på den lokala arbetsmarknaden ska begränsas på det sätt som nu föreslås. Istället borde man använda erfarenheterna och den positiva utvecklingen inom RUT och ROT de senaste åren för att utveckla vidare – att fortsätta och utveckla avdraget till att öppna upp för avdrag för alla köpta tjänster i hushållen. Det skulle skapa en ökad marknad där fler lokala företag skulle växa fram med många nya jobb som följd.
ROT och RUT har visat sig vara framgångsrika på flera plan. Det har växt fram jobb i denna sektor på en allt mer professionell marknad. ROT på 90-talet gjorde att byggföretag som inriktade sig på hushållen växte fram och samma utveckling har vi kunnat se inom de hushållsnära tjänsterna när vi införde RUT. Nya företag etableras och många nya arbeten kommer till. Många människor, både gamla och unga, har fått en möjlighet till avlastning i vardagen. För yrkesarbetande har vardagens måsten kunnat minskas. För äldre har det inneburit en möjlighet att kunna bo kvar i sin bostad och med den hjälp man själv önskar istället för vad någon annan bedömt att man eventuellt ska få hjälp med.
På många orter utanför storstäderna så är det först med RUT:s intåg som företag startats och etablerats och med det öppnat möjligheten att köpa tjänsterna av hushållen. Mycket glädjande är den attitydförändring som skett med RUT-avdragets införande. Människors acceptans för svartarbete i de här sektorerna har minskat kraftigt. Samlat är utfallet mycket positivt med RUT-avdraget. Det bör därför få vara kvar i nuvarande omfattning.
Läxhjälp eller studiestöd är etablerad verksamhet runt om i många andra länder och värdefull i många perspektiv. Läxhjälp i hemmet ersätter aldrig skolans ansvar, föräldrars stöd eller de frivilliginsatser som sker runt om i landet på skolor och bibliotek. Men det är en värdefull möjlighet att på detta sätt stödja sina barns studier och är dessutom en bra yrkeserfarenhet för dem som jobbar med detta. Ofta är det unga studenter som jobbar extra utöver sina egna studier. Därför bör avdraget för hushållsnära tjänster även fortsättningsvis omfatta även läxhjälp och att då gälla även för ungdomar på gymnasiet.
När hushållen köper tjänster så är det med redan skattade medel. Eftersom hushållen inte har en avdragsrätt som företag har så är de en priskänsligare konsumentgrupp än företagen. Det skulle gynna en hållbar ekonomi där konsumtion styrs mot tjänster, reparationer och dylikt istället för varor. Med en generell avdragsrätt skulle nya tjänster och behov kunna utvecklas friare. Jag föreslår därför att regeringen tillsätter en utredning om avdragsrätt för fler tjänster inom ramen för RUT.
.
Annika Qarlsson (C) |
|