Alla människors lika rätt och värde är en utgångspunkt i svensk lagstiftning och ska givetvis genomsyras i den svenska migrationspolitiken. Vi ska självklart inte heller diskriminera. Trots det finns det normer och strukturer som lever kvar och som gör att vårt samhälle inte är jämställt. Flera av de kvarlevorna finns inom migrationspolitikens område.
Dagens migrationspolitik följer inte de migrationsmönster som vi de facto har. Kvinnors asylskäl är inte lika kända och inte lika stor kunskap finns kring kvinnors situation. Systemet är byggt mycket kring de manliga politiska flyktingar som kom till Sverige för decennier sedan. Här behövs en stor uppryckning med både utbildningar och en översyn av lagstiftningen för att bättre tillgodose kvinnors asylskäl och behov.
Det finns också ett behov av att slopa tvåårsregeln för uppehållstillstånd för personer, ofta kvinnor, som kommit hit via anknytning. Regeln stänger in kvinnor som befinner sig i skadliga förhållanden, då de inte vågar söka hjälp av rädsla för att helt enkelt bli hemskickade. Problematiken finns också kring svenska medborgare som upprepade gånger skiljer sig strax innan det gått två år för att skaffa sig en ny partner och fortsätta gömma sitt våldsutövande och maktmissbruk i systemet.
De två exemplen ovan är bara början, det finns långt fler skäl till att det behövs en genomgripande översyn av migrationspolitiken utifrån ett genusperspektiv.
.
Rickard Nordin (C) |
Johanna Jönsson (C) |