Motion till riksdagen
2014/15:1570
av Rickard Nordin (C)

Trängselskatt


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om decentraliserade beslut kring trängselskatt.

Motivering

Diskussionerna kring trängselskatten i både Stockholm och Göteborg har många gånger gått heta. Både placering av betalstationer, skattens var eller icke vara och intäkternas användningsområde diskuteras flitigt. Ett stort problem i diskussionerna är dock att besluten inte fattas lokalt utan av riksdagen.

Centerpartiets politik utgår från den enskilda människan och utifrån det bygger vi samhället uppåt. Vi kallar det närodlad politik. Den som berörs av besluten ska få vara med och fatta besluten helt enkelt. I det här fallet är det tydligt att beslutsfattandet ligger på fel nivå. Trängselskatter ska beslutas av de som berörs. Då kan användningsområdena och flyttandet av betalstationer beslutas lokalt eller regionalt, vilket skapar större acceptans bland användarna och en tydligare koppling till finansiering av behoven.

De folkomröstningar som har initierats i både Stockholm och Göteborg får större legitimitet om beslutsfattandet finns på samma nivå som folkomröstningarna. Det blir en tydligare koppling mellan politiker och beslutsfattare. Det blir också möjligt för beslutsfattare att justera olyckligt placerade betalstationer utan att behöva gå långa omvägar via riksdagen. I Göteborg finns tydliga exempel på där placeringar inte blivit bra, men där beslutsvägarna är långa och tröga trots att alla parter är överens om att det inte blivit bra.

Med ett decentraliserat beslutsfattande ökar acceptansen, möjligheterna att påverka och transparensen i systemet. Trängselskatter är ett utmärkt exempel på där de lokala och regionala beslutsfattarna vet bättre än den nationella nivån.

Det är därför av största vikt att regeringen skyndsamt tillsätter en utredning kring hur beslutsfattandet kring trängselskatter ska decentraliseras från den statliga till lokal och regional nivå.

.

Rickard Nordin (C)