Motion till riksdagen
2014/15:1565
av Annika Qarlsson (C)

Könsskillnader i sjukskrivningar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta reda på fakta och vidta de åtgärder som krävs för att skillnader i sjukskrivning mellan kvinnor och män inte ska förekomma.

Motivering

Inspektionen för sjukförsäkring, ISF, visade i en studie som publicerades i våras att kvinnor fick kortare sjukskrivningar än män. Försäkringskassans bedömning följer i 98 procent alltid läkarnas sjukintyg. I rapporten från ISF framgår att läkarna många gånger anser att det är svårt att bedöma arbetsförmågan. Vidare visar studien att läkarna sjukskriver män längre än kvinnor vid första sjukintyget. Skillnaden är 3 dagar där män är sjukskrivna i snitt 32 dagar och kvinnor 29 dagar.

 

I studien spekulerar författaren till rapporten att skillnaderna kan bero på att kvinnor söker läkarkontakt tidigare i sjukdomsförloppet. Det skulle göra att sjukdomsförloppet är lindrigare. Men, säger författaren, det finns skillnader som är medicinskt omotiverade. Det gäller bl a tillgång till utredningar och behandlingar.

 

Rapporten visar på en ojämlikhet mellan könen som inte är acceptabel. Det måste utredas mer för att fakta och medverka till att de omotiverade ojämlikheterna inom sjukvården och i sjukskrivningsprocessen.

.

Annika Qarlsson (C)