Motion till riksdagen
2014/15:1534
av Elisabeth Svantesson och Lotta Finstorp (M)

Sms-lån


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör ta ytterligare steg för att skydda konsumenterna från orimliga snabblån och orimliga räntor.

Motivering

Framväxten av snabblåneföretagen har kraftigt ökat utbudet av snabblån. Detta har lett till att många konsumenter hamnat i en överskuldsättning och många hamnar hos kronofogden. Under våren 2010 minskade antalet anmälningar hos kronofogden men nu stiger anmälningarna igen. Bara under första halvåret i år har kronofogden fått in 24 377 anmälningar om obetalda snabblån. Ökningen jämfört med samma period förra året är oroväckande stor, hela 70 procent.

 

Den tidigare alliansregeringen tog flera steg för att stävja de problem som sms-lån fört med sig. Det handlade bl.a. om att lagstiftningen nu ställer högre krav på kreditgivares information till konsumenter för sms-lån och att konsumenten nu fått en ångerrätt på 14 dagar. Dessutom ska kreditgivaren alltid lämna information om den effektiva räntan i marknadsföringen och alltid göra en kreditprövning vid snabblån.

 

Trots ny lagstiftning går nu trenden åter åt fel håll. Regeringen bör därför ta ytterligare steg för att skydda konsumenterna från orimliga snabblån och orimliga räntor.

.

Elisabeth Svantesson (M)

Lotta Finstorp (M)