Motion till riksdagen
2014/15:1531
av Elisabeth Svantesson (M)

Yrkesintroduktionsanställningar för vuxna


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att yrkesintroduktionsanställningar även ska kunna erbjudas till vuxna som varit arbetslösa en längre tid.

Motivering

Hösten 2011 tog den förra regeringen initiativ till trepartssamtal med arbetsmarknadens parter. De branschvisa avtal om yrkesintroduktion som parterna tecknat innebär större inslag av arbetsplatsförlagt lärande. Allt sker inom ramen för den svenska modellen. Det är avtalsenliga löner och villkor. En del av tiden används för utbildning och handledning. Arbetsgivaren får ekonomiskt stöd till anställning och handledning.

Yrkesintroduktionsanställningar, de så kallade YA-jobben, är en ny väg in på arbetsmarknaden för Sveriges unga. Det handlar helt enkelt om att lära sig jobbet på jobbet. YA-jobben innebär att unga mellan 15 och 24 år får möjlighet att lära sig jobbet på jobbet samtidigt som arbetsgivaren får ekonomiskt stöd för lön och utbildning.

 

Tack vare Alliansens politik för jobb och tillväxt växte jobben till och fler än 300 000 nya arbetstillfällen skapades under åren 2006–2014. Jobben måste nu fortsätta växa fram men också komma fler till del.

 

En stor andel av de som söker arbete i dag har kort utbildning, är utrikes födda eller har en funktionsnedsättning. Men det kan också vara äldre som har förlorat ett jobb. De möter en arbetsmarknad som har förändrats och där arbetsgivare ställer allt högre krav.

 

Möjligheten till yrkesintroduktionsanställning, ett så kallat YA-jobb, bör därför utvidgas och omfatta även personer över 25 år som varit utan arbete en längre tid. Att kombinera handledning, lärande och arbete kan öka möjligheterna till jobb även för vuxna som sökt jobb en längre period.

.

Elisabeth Svantesson (M)