Motion till riksdagen
2014/15:1520
av Roland Utbult (KD)

Minska läkemedelsrester i miljön


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av information om hur mediciner ska tas om hand för att minska läkemedelsresterna i miljön.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att initiera ett pilotprojekt där avloppsreningsverk utrustas med avancerade reningsmetoder som reducerar läkemedelsrester och andra föroreningar som inte reningsverken klarar av i nuvarande processer.

Motivering

Rätt använt är ett läkemedel ovärderligt för den enskilda patienten. Men för miljön är läkemedelsrester ett stort problem.

I den nationella läkemedelsstrategin har den tidigare alliansregeringen tydligt markerat att miljöhänsyn ska prioriteras. Miljömålsberedningen har utrett problemet och konstaterar att vi ser stora ökningar av läkemedelsrester i avlopp. Våra reningsverk klarar inte att ta hand om allt.

Det mesta som hamnar i avloppet kommer med urinen, men fortfarande spolas gammal medicin ner i avloppet. Sannolikt finns en viss okunskap om det olämpliga i detta.

Jag anser därför att det på läkemedelsförpackningen tydligare bör anges att man inte får spola ner medicinen i avloppet, samt att man ska lämna överblivna eller gamla läkemedel till apoteket för destruktion. Detta bör ges regeringen till känna.

Vidare bör avloppsreningsverken utrustas med avancerade reningsmetoder som klarar av att reducera läkemedelsrester och andra föroreningar som inte reningsverken är kapabla till med nuvarande processer. Detta kan exempelvis göras genom pilotprojekt runt om i landet.

.

Roland Utbult (KD)