Tidigare lagstiftning om vårdvalssystem för landstingen inom primärvården hotas nu genom föreslagna lagändringar i hälso- och sjukvårdslagen.
Vårdvalssystemet är i grunden till för att ge patienter en ökad valfrihet och bättre tillgänglighet till vården. Själva systemet är revolutionerande inom den svenska hälso- och sjukvården, där patienten sätts i centrum istället för systemet.
Vårdvalssystemet som började i Halland har visat sig fungera väl och allt fler landsting i Sverige hittar nu egna system och modifieringar av vårdvalet för att passa just sina behov. Detta bidrar till kortare vårdtider och närmare vård, en bättre tillgång till vården för medborgarna.
Valfriheten i vården är bra för landstingen, patienterna och personalen inom hälso- och sjukvården.
Vården är ett kvinnodominerat yrke och valfrihetssystemet leder förutom vårdtillgängligheten även till möjligheter för landstingspersonal att kunna starta eget och fler arbetsgivare att välja mellan. Att kunna styra över sin egen arbetsplats och skapa förutsättningar för ett eget arbetsteam är inte självklart inom dagens landstingssverige.
För Landstinget Västmanland skulle ett borttagande av LOV kunna få stora konsekvenser. Landstinget Västmanland har sedan lång tid tillbaka nästan hälften av sina vårdcentraler i privat regi och systemet fungerar väl. Skulle landstingen idag få ta över befintliga vårdcentraler i egen regi drabbas i första hand de patienter som aktivt valt ett alternativ till landstingets verksamhet. Tillgängligheten skulle minska och i slutändan är det patienter på orter utanför centralorten som blir drabbade.
Vårdvalet har skapat kortare köer, fler mottagningar, ökad tillgänglighet och nöjdare patienter. Patientens behov och inflytande ställs i centrum för vården istället för ett gammalt och stelt system.
.
Åsa Coenraads (M) |
|