Motion till riksdagen
2014/15:1491
av Åsa Coenraads (M)

Insemination för ensamstående kvinnor


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rätt till insemination för ensamstående kvinnor.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att donatorns rätt till anonymitet bör skyddas.

Motivering

Enligt den svenska lagstiftningen har i dag hetero- och homosexuella par som är sambor, gifta eller har ingått partnerskap rätt till insemination vid svenska sjukhus. Däremot omfattas inte ensamstående av denna lagstiftning. Då ensamstående kvinnor nekas rätt till insemination vid svenska sjukhus tvingas många att åka till andra länder. Inseminationen görs ofta utomlands för att uppfylla drömmen om föräldraskap.

Ofta nämns barnens rätt till två föräldrar som en av anledningarna till att man inte vill ge rätt till ensamstående kvinnor i Sverige att få inseminera på svenska sjukhus. Dock tillåter vi att ensamstående adopterar.

En annan anledning som nämns är frågan kring donatorns anonymitet då det kan bli problematiskt om donatorn söks upp av barnet när denne blir vuxen. Lagen säger att information om donatorn ska sparas i 70 år och att den ansvarige för inseminationen har skyldighet att lämna ut uppgifterna.

Genom lagstiftning skulle man kunna lösa donatorns rätt till anonymitet genom att inte lämna ut registren.

Utöver det bör ensamstående kvinnor få tillgång till insemination vid svenska sjukhus.

.

Åsa Coenraads (M)