Motion till riksdagen
2014/15:1477
av Margareta Cederfelt och Christian Holm (M)

Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om gårdsförsäljning av alkohol.

Motivering

Sedan Sveriges inträde i EU 1995 råder det en etableringsfrihet på den svenska öl-, vin-, cider- och spritmarknaden. Det innebär att privata aktörer som uppfyller specifika kriterier fritt får tillverka och distribuera alkoholhaltiga drycker. Vid försäljning av de tillverkade produkterna är aktörerna däremot begränsade till de tre distributionskanalerna restaurang, partihandlare samt Systembolaget.

 

Systembolaget har en given särställning som försäljningskanal av alkoholhaltiga drycker med en procentsats motsvarande starköl eller högre. Samtidigt finns det ett intresse från producenterna att få möjlighet att erbjuda intresserade kunder en möjlighet att köpa drycker hos dem. Många producenter har sin geografiska hemvist på landsbygden och med en legal gårdsförsäljning av egenproducerade drycker skulle många fördelar troligen kunna uppnås.

 

Inte minst turistnäringen skulle få utökade förutsättningar att utvecklas genom gårdsförsäljning. Åtskilliga turister har önskemål om att vid besök hos exempelvis vin- och whiskyproducenter få möjlighet till provsmakning.

 

De producenter som öppnar egen restaurang får inte sälja sin egen producerade dryck direkt på plats, inte ens om restaurangen har samma adress som tillverkningen av drycken. Istället måste de sälja den alkoholhaltiga drycken till systembolaget för att därefter återköpa densamma. Byråkratin är därmed ett fullbordat faktum.

 

Dryckesproducenterna som tar till vara svenska råvaror och som också bidrar till Sveriges ekonomiska utveckling skall inte motarbetas på det sätt som idag sker genom förbudet mot gårdsförsäljning.

 

Producenter av alkoholhaltiga drycker borde kunna ansöka om tillstånd för servering av sina egentillverkade drycker och detta utan att dryckerna måste passera omvägen via systembolaget.

 

Mot bakgrund av ovanstående bör lagstiftningen omarbetas i syfte att underlätta för de mindre aktörerna genom att skapa en bättre konkurrens. Ett steg i en sådan riktning skulle kunna ske genom att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

 

Sverige bör även i fortsättningen ha en restriktiv alkoholpolitik men att öppna för gårdsförsäljning skulle inte medföra ett avsteg från den svenska hållningen. Förändringen syftar till att ge aktörer i lokalsamhället bättre förutsättningar att utveckla sin verksamhet, förbättra turistnäringen och skapa fler arbetstillfällen.

 

Mot bakgrund av dessa faktorer bör regeringen återkomma till riksdagen med förslag om att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

.

Margareta Cederfelt (M)

Christian Holm (M)