E-röstning har diskuterats och utretts i Sverige men ännu inte implementerats.
E-röstning skulle rätt använt innebära att röstförfarandet och valadministrationen underlättades.
Finland tillämpade i de lokala valen 2008 e-röstning i tre kommuner. Utvärderingen visade att hälften av väljarna hade valt att rösta med hjälp av ett elektroniskt röstkort och att deras erfarenhet av att rösta elektroniskt var positiv.
Elektronisk röstning enligt den metod som tillämpades i Finland 2008 innebar att väljaren själv valde huruvida den ville avlägga sin röst traditionellt via pappersvalsedel eller med hjälp av ett elektroniskt röstningskort. Den som valde att rösta elektroniskt erhöll ett elektroniskt röstkort där personnumret registrerats. Röstkortet sattes i en kortläsare i valbåset och den avgivna rösten registrerades. Oavsett val av metod för att rösta krävdes naturligtvis att den personliga identiteten kunde styrkas.
Fördelarna med elektronisk röstning är att förfarandet blir enklare för både väljare och valfunktionärer.
Vid ett införande av e-röstning i Sverige bör det initialt endast vara möjligt att rösta elektroniskt i vallokalen, och i det fall erfarenheterna är positiva och tiden mogen kan det vara möjligt att utveckla det elektroniska röstningsförfarandet vidare för eventuell möjlighet att rösta på annan plats än i vallokalen – detta förutsatt att valhemligheten garanteras liksom lika rösträtt.
Det är angeläget att systemen för att utöva våra demokratiska rättigheter utvecklas i takt med att tekniken utvecklas. Också metoden för hur ett val genomförs påverkar dess legitimitet. I takt med att samhället alltmer digitaliseras bör också systemen för att rösta i de demokratiska valen utvecklas.
.
Margareta Cederfelt (M) |
Jan R Andersson (M) |