Motion till riksdagen
2014/15:1469
av Margareta Cederfelt och Hillevi Engström (M)

AT-tjänstgöring för sjuksköterskor


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa allmäntjänstgöring för sjuksköterskor.

Motivering

Dagens sjuksköterskeutbildning har förändrats till en akademisk från att ha varit en yrkesförberedande utbildning vilket är positivt ur ett stort antal aspekter. Den akademiska inriktningen innebär att teoretiska och praktiska kunskaper integreras i syfte att studenterna skall utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt och relevant yrkeskompetens. Sjuksköterskestudenterna studerar ämnen såsom omvårdnadsteori, medicinsk vetenskap och beteendevetenskap – ämnen som bidrar till ett gott patientmöte, att värdera kunskap och att kunna medverka i kunskapsutvecklandet inom sitt område.

 

Dock har förändringen av sjuksköterskeutbildningen inneburit att de nyutbildade sjuksköterskorna har begränsad praktisk erfarenhet och därmed ofta bristande helhetsperspektiv på sjuksköterskans funktion och arbetsuppgifter.

 

Många sjuksköterskor vittnar om att de är pressade i dagens vårdmiljö och ofta upplever att tidsbristen är stor. För att hinna med det kliniska patientarbetet prioriterar många nyutbildade sjuksköterskor bort den egna kompetensutvecklingen. Det finns forskning (Ulla Ohlsson, Örebro universitet) som visar att sjuksköterskor under sitt första yrkesverksamma år upplever en stor mängd uppgifter som problematiska. Framför allt är det uppgifter som att samordna vård av patienter, agera i akutsituationer och att gå rond som upplevs svåra.

 

Övergången från student till sjuksköterska skulle underlättas om det inrättades ett AT-program för sjuksköterskor. Idag erbjuder många arbetsgivare nyutbildade sjuksköterskor medverkan i ett mentorprogram vid anställning. Detta är naturligtvis positivt men kvaliteten på eventuella introduktions- och mentorprogram skulle förbättras i det fall de omfattades av den systematik och kvalitetsgaranti på samma grunder som gäller för läkarnas AT-tjänstgöring. AT-tjänstgöringens längd och innehåll bör utformas i samråd med profession, arbetsgivare och universitet samt Socialstyrelsen.

 

Ett införande av AT-tjänstgöring för sjuksköterskor kan bidra till minskad stress i yrket och högre kvalité i omvårdnaden av patienterna. Naturligtvis innebär en obligatorisk AT-tjänstgöring för sjuksköterskor en kostnad men det gör också bristande yrkeskunskap.

.

Margareta Cederfelt (M)

Hillevi Engström (M)