Den öppna marknaden inom EU och samarbetet inom Schengenområdet är avsett att underlätta för människor att resa och flytta mellan medlemsländerna. Fortfarande finns det emellertid rättsområden som försvårar den praktiska möjligheten till flytt.
Ett område som försvårar möjligheten till flytt inom EU avser folkbokföringen. Reglerna som fastslår var en person är bosatt ser olika ut från land till land inom unionen. I vissa situationer medför olikheten märkliga konsekvenser. En individ som flyttar från ett land till ett annat kan i vissa situationer avregistreras från folkbokföringen i utflyttningslandet, men samtidigt inte uppfylla kriterierna för att bli registrerad i inflyttningslandet. I andra fall kan en person fullt legalt vara registrerad som bosatt i mer än ett land.
Inom Norden finns ett samarbete på folkbokföringsområdet sedan flera decennier tillbaka. Detta samarbete infördes långt innan Sverige och Finland gick med i EU. Genom i huvudsak gemensamma kriterier för när och hur en person skall folkbokföras, samt att det alltid är inflyttningslandet som bestämmer när en person flyttar in och skall bli folkbokförd, garanterar systemet att en person kan vara folkbokförd i endast ett nordiskt land åt gången. Möjlighet till dubbel folkbokföring inom Norden är således obefintlig. Samma dag som personen blir registrerad som utvandrad från utflyttningslandet blir denne registrerad som invandrad i invandringslandet.
Ett liknande system kunde med fördel införas inom EU. På så sätt skulle man undvika problem som att exempelvis personer får rösträtt till Europaparlamentet i mer än ett land, eller att enskilda individer kan uppbära försörjningsstöd och andra bidrag i flera länder samtidigt.
.
Margareta Cederfelt (M) |
Hans Rothenberg (M) |